I need to read my own blog more often…

Over the last couple of weeks I have been playing around with some new (for me) server technology.  This has been a lot of fun – and I have been learning a lot.  However, a couple of days ago things started to go wrong.

Specifically I started seeing all sorts of strange problems with my Hyper-V server.  Virtual machines started going offline randomly.  The whole system would go unresponsive for a couple of minutes and then come back.  Once or twice the management operating system stopped responding, while virtual machines continued to respond over the network.

This was concerning to say the least.

However, as I have been busy this week I did not have time to investigate properly.  After three nights dealing with this behavior, I was starting to wonder if I had some failing hardware, and was thinking about what I would need to do over the weekend to track down the cause of the problem.

Then – as I was driving home yesterday – I suddenly realized what the problem was.  Last weekend I had setup a login script for my domain that would install antivirus automatically on any domain-joined computer that did not have antivirus on it already.  When I got home I checked – and there it was.  I setup exclusions for Hyper-V and my server has been rock solid ever since.

Now, why am I feeling quite foolish to recount this story?  Apart from the obvious fact that it took me days to figure out what the problem was – I have already blogged about this exact problemTwice.

Sigh…

Cheers,
Ben