Invitation to Design For Operations for Developers Workshop


Dear Valued Microsoft Customer,


Your organization is invited to send representatives to attend the Design For Operations for Developers Workshop (Building Manageable Enterprise Applications on Windows) on March 27th and 28th, 2006.  This is a free two-day event, located on the Microsoft Campus, Redmond, WA.  This briefing on Microsoft’s management technologies and workshop training is designed for Enterprise Developers and Application Architects who are developing or are planning on developing applications based on the .NET framework.



This is a great opportunity to obtain an in-depth briefing on Windows and .NET management technologies, tools and roadmap, hands-on, concrete guidance on how to instrument applications as well as in-depth discussions with Microsoft employees responsible for these technologies and tools.



To apply to attend this Workshop, please send an email to Scott Ottaway (sottaway@microsoft.com) including the answers to the nine questions listed below. This event is invitation only, invites are non transferable and registration acceptance is based on space availability.



We strongly encourage you or members of your organization to consider attending.



Sincerely,


David Aiken, Developer and Architect Evangelist


Scott Ottaway, Windows & Enterprise Management Technical Product Manager


Tom Hollander, Pattern & Practices Product Manager 


 


FAQ about the event:


Q: Is this technical or marketing content?


A: Content is technical including presentations by Architects and Program Managers.



Q: Who normally would attend this event?


A: Enterprise Application Architects and Enterprise Application Developers developing .NET or planning to develop .NET applications.



Q: Am I limited to just three attendees?


A: No, you are guaranteed at least three. You may register for additional people, on a first come, first serve basis.



Q: Is there any charge for this workshop?


A: No. Breakfasts, lunches, snacks and one dinner will be included.



Q. If I have questions, who should I contact?


A. For questions, contact Scott Ottaway (sottaway@microsoft.com).


Day 1 Morning – Overview of DSI, Management Technologies and Futures


·                       8:00-  9:30 - 75 min: Intro, DSI Overview & Importance of Design for Operations, MOM & SMS


·                       9:30-  10:15 - 45 min: Management/Health Models, System Definition Models


·                     10:15- 10:30 – 15 min: Break


·                     10:30-11:45- 75 min: Windows and .NET Management Technologies:


Eventing, Performance, WMI, Task Scheduler, Group Policy, MMC 3.0, Monad Shell


·                     11:45-12:15 - 30 min: DFO with Visual Studio and Enterprise Library


·                     12:15-  1:00 – Lunch



Day 1 Afternoon – Developer Guidance Deep Dive and Hands-on Labs


·           1:00 – 2:00 - 60 min: How to build Health/ Management Models with new Health ModelingTools


·           2:00 -  3:00 - 60 min: NT Eventing / Crimson


·           3:00 – 3:15 – 15min - Break


·           3:15 -  4:15 – 60 min: Performance Counters & Tracing


·           4:00  -  5:30 -  90 min – hands on lab and feedback sessions


·                 5:30 Dinner


·                 6:15 Company store


·         End by 7:00



Day 2 Morning – Developer Guidance Deep Dive and Hands-on Labs


·          8:00 –   8:15 - 15 min – Introduction and Brief Review


·          8:15 –   9:15 - 60 min: Configuration: WMI and WMI Provider Extensions (WMI.NET 1.0 & 2.0)


·          9:15 --  10:15 – 60 mins: Configuration: Group Policy for Client applications


·         10:15 – 10:30 – Break


·         10:30 – 11:30 mins: How to build Management Packs with new Management Pack Tools


·         11:30 – 12:30 – 60 mins: Hands on labs and Feedback sessions – small meetings with PMs from Windows and Patterns & Practices


·         12:30 -   1:00 - 30 mins:  Lunch



Day 2 Afternoon – Technology Deep Dives and Hands-on Labs


·         1:00 – 1:30 - 30 mins: Group feedback session – need to be clear on specific feedback that is being requested for each tech, tools, or training topic


·         1:30 -  2:30 - 60 mins: Windows Monad Shell and scripting overview and commandlet development


·         2:30  - 3:00 - MMC 3.0 GUI development


·         3:15 -  5:00 -  115 mins  Hands on labs and Feedback sessions


·         End by 5:00



Instructions for requesting registration


Please submit your request to attend this workshop and the answers to the following questions to Scott Ottaway (sottaway@microsoft.com).  Acceptance is dependent upon space available. Each applicant must submit separate emails to request attendance.




  1. Name:
  2. Company:
  3. Are you primarily an application architect or an application developer?

    1. Application architect
    2. Application developer
    3. Other

  4. Are you currently responsible for the architecture or developer of  .NET applications for your organization?

    1. Yes
    2. No

  5. Does your organization currently use Microsoft’s Enterprise Library to develop .NET applications? Microsoft’s patterns & practices Enterprise Library is a library of application blocks designed to assist developers with common enterprise development challenges.

    1. Yes
    2. No
    3. Don’t know

  6. Does your organization currently add Event and Logging instrumentation to its custom .NET applications?

    1. Yes
    2. No
    3. Don’t know

  7. Does your organization currently  add Performance Counters to its custom .NET applications?

    1. Yes
    2. No
    3. Don’t know

  8. Does your organization currently Group Policy enable its custom .NET applications?

    1. Yes
    2. No
    3. Don’t know

  9. Does your organization currently use Microsoft Operations Manager (MOM) to monitor its Windows servers or custom applications?

    1. Yes
    2. No
    3. Don’t know

Comments (1)
  1. First, thanks to everyone who attended the patterns & practices Summit in Sydney this past week -…

Comments are closed.

Skip to main content