Windows Azure Mobile Services


Har du ideér på en Windows 8 app men vet inte riktigt hur du ska få till ett backend i Azure? Har du en nästan färdig Windows 8 app som skulle bli så mycket bättre om du hade en molnservice, men du har ine tid att skriva en?

Nu finns det en lösning för dig.

Windows Azure Mobile Services.

Det är en ny tjänst i Windows Azure (finns som publik preview) som hjälper dig att skapa en backend service i Windows Azure för dina mobila/Windows 8 appar. Den löser problem som inloggning, databashantering, REST service och skickandet av push notifications, bland annat.

Och den gör allt det här i din applikation på minuter, inte timmar eller dagar.

Vi går igenom den mest grundläggande demon här, i slutet av artikeln kommer det finnas länkar för dig som vill veta mer. För att kunna prova behöver du ett Windows Azure konto.

Starta en browser och logga in på

http://windowsazure.com, gå till portalen och välj att få använda preview portalen för att kunna testa det som är på väg ut.

I toolbaren till höger, välj mobiltelefonen och klicka Create a new App enligt nedan.

Fyll i en URL, välj att skapa en SQL Server och klicka vidare.

Skapa en SQL användare som blir admin för din databas

Klicka ok och vänta en stund. Din service i Windows Azure för dina mobila tjänster är nu skapad!

Klicka på namnen på dina mobila service för att konfigurera den och skapa din applikation. Du kan välja att antingen skapa en ny Windows 8 applikation eller lägga till kod i en befintlig. Vi väljer här att skapa en ny. Längre fram kommer det att finnas stöd för bla iOS, Android och naturligtvis Windows Phone, men just nu finns det som sagt bara stöd för Windows 8. Här väljer vi att skapa en ny Windows 8 applikation.

Gör nu de tre stegen ovan; du väljer om du vill ha applikationen i C# eller Javascript. Det kommer stöd för C++ så småningom. Unzippa det skapade projektet och provkör det. Skriv in en text i de vänstra fältet och tryck Save och se det synas på högra sidan. Klart!

 

Vad är det nu vi har fått? Jo det här har skapats åt oss:

* En SQL Azure databas med en tabell, ToDoItem (som naturligtvis bara är för demon)

* Ett CRUD (Create, Read, Update, Delete) Web Api som följer REST standarden och använder JSON som transportformat.

* Ett ramverk på serversidan där vi kan skriva kod i JavaScript för att hantera anrop till våra service.

* Ett komplett fungerade exempelprogram för att testa detta.

* Samt naturligtvis en fullt fungerade mobil service i Windows Azure.

Går ni igenom länkarna till ytterligare demon så ser ni hur lätt det är att lägga till funktionalitet på serversidan, koppla in inloggning på ett mycket snyggt sätt som hur enkelt det är att skicka push notifications till din Windows 8 app.

Jag tycker det här ser fantastiskt intressant ut och rekommenderar alla att lägga en timme på att köra igenom de demon jag länkar till.

För mer information, gå till

http://www.windowsazure.com/en-us/develop/mobile/

Jag kommer under senare delen av hösten implementera en icke-trivial Windows Azure mobiltjänst med klienter på åtminstone Windows 8 och Windows Phone. Bloggar om det utlovas!

Vad tycker ni? Hör av er.

 

 

 

 

 

 

Skip to main content