Microsofty Dynamics AX 2009 Enterprise Portal / Role Centers – Deployment Tips-n-Tricks – 1


(1) Installation of Enterprise portal component, gives the following error:Error executing code: SysDevelopmentProxy (object) has no valid runable code in method ‘generate’.
a. Go to Ax Client ( on a machine where Business Connector is installed)
b. Open the AOT\Classes node
c. Right click on the SysDevelopmentProxy class node and select compile
and make sure it compiles correctly. Then run the EP deployment.


(2) I have successfully created the EP Site and I can view the site. But other users are not able to view it.
a. Make sure the user is added to Ax and to the right AX user groups.
b. Make sure the user is configured as Employee or Customer or Vendor in User Relations form in Ax
c. Make sure the user is added in EP site using Site Settings
   i. Click on the “Site Actions” tab, and select “Site Settings” from the drop down list
   ii. Click the “People and groups” link
   iii. Click the “New” button, in the “Add Users” page click the “Add all authenticated users” and check all the permissions boxes to give all configured users full rights
   iv. Click “OK”


(3) Role Centers are working fine in EP , but are not coming up in Ax Client
a. Make Sure the “Web site used to dispaly Role Center in the Ax Client ” setting in Administration -> Setup -> Internet -> Web Sites form at the bottom right is set to the right EP site
b. Navigate to the EP site mentioned in the above setting and verify none of the web parts are throwing any error. If any web part is not rendering correctly , either fix the source of the problem for that web part or remove that web part


(4) After I added “Business Overview WebPart”, I tried to add some indicators. It gave the error message “An error has occurred while processing the business overview indicator. Check the web server application event log for more information.” From Event Viewer:“An unexpected error has occurred.The period is not valid……”
Did you initialize the profiles? You need to “Initialize Role Center Profiles” from Basic->Setup->Role Center or Import Time Periods from Administration -> Setup -> Business Analysis -> OlAP -> Time Periods


(5) In Enterprise Portal setup BC Proxy Account cannot be set if the FQDN is not a superset of the short domain name
In Enterprise Portal setup BC Proxy Account cannot be set if the FQDN is not a superset of the short domain name


if the FQDN is different from the short domain name , for example
If the FQDN = XYZ.microsoft.com
and the short dominname = XYZCORP
then setting the BCProxy user during EP setup fails.


To workaround,
(1) change the app pool in IIS used by the EP Site to  to be run by the bc proxy account with the FQDN specified.
(2) Also blank out the business connector proxy account in Ax.
(3) Then run EP setup and n the BC proxy user dialog , use the FQDN of the bc proxy.


(6)Manage Deployments dialog in Ax Client for Enterprise Portal may not function correctly on 64 bit machine
Manage Deployments dialog in Ax Client for Enterprise Portal may not function correctly on 64 bit machine


Administration->Setup -> Internet -> Enterprise Portal -> Manage deployments on 64 bit machine may give
“Manage Deployment can not run because Enterprise Portal is not deployed on this computer” even though Enterprise Portal is deployed and working fine. Manage Deployment is used to update the Enterprise Portal web server with the changed made in AOT web files and resources. To workaround this probelm, use the alternate way of publishing these changes to the web server, which is running Ax Setup and deploy EP without recreating the site.


(7) KPIs and Business Overviw keeps loading all the time and never ends.


if all the Role Center content in enterprise portal are coming up except the Business Overview webpart and it keeps displaying loading progress image for long time with no error msg in the event log, it may be because IE security setting is preventing the webpart from asynchronously getting the data. To resolve this issue add the EP site to the intranet site zone in IE or disable IE Enhanced Security Configuration from Add / Remove programs -> Add / Remove Widnows Components.

Comments (15)

  1. Dennis says:

    Hi,

    When I Compile the SysDevelopmentProxy class I get 2 errors. Message: Errors found in Class SysDevelopmentProxy. 1 is a syntax error in the property "generate" and 1 is Microsoft.Dynamics.Framework.BusinessConnector.ProxyGenerator.Pg does not contain this function. Any idea’s why this happens??

    I have got 3 servers (all 2003 R2 SP2) in test environment: 1 SQL 2005 Sp2 DB, 1 AX server and 1 IIS server + MOSS 2007. The only server where I need to install the .net BC is the webserver I believe. Any suggestions for me??

    Thx.

    Dennis

  2. meysun says:

    In the client machine where you are compiling should have .net BC as well besides the Web Server.

    Did you compile it on the web server?

  3. dshields says:

    Has anyone been able to install on Moss 2007 SP1.  The Role and EP install gives me a message that only WSS 3.0 w/ SP1 is supported.  I continue the istall but cannot browse the site.  There is a warning at the conclusion of the install and the log looks like the connection was terminiated when the site was being created.

  4. RM says:

    Hello,

    I have configured EP and reporting, Analsysis services on server and able to

    access repots on same machine(server),

    Other users are able to access EP, but not able to access reports and

    getting below error,

    An error occurred while trying to display the report from the

    Ledger.AccountantOperationalEfficiency.RoleCenter folder. This error was

    caused by the following exception: The permissions granted to user

    ‘domainuser’ are insufficient for performing this operation. —> The

    permissions granted to user ‘domainuser’ are insufficient for performing

    this operation.

    but if I have given server administstor access to same user then able to

    access/view reports,

    kindly provide solution for this, its not right to give server admin access

    to the end user.

  5. Pin says:

    Hi,

    Check your SSRS security settings. Maybe Ledger.AccountantOperationalEfficiency.RoleCenter limit the access to view only by Administrator.

  6. fsaetre says:

    We are having some difficulties with an environment at a costumer. The Enterprise portal is working almost perfectly, but there are alot of items missing from the menues.

    We also get a strange error where it sais that a file is missing when loading the rolecenter page and it refers to the "web parts maintenance page" to fix it. I’ve figured out that this only happens when the Business Overview Webpart is present in the rolecenter configuration.

    Got any idea on what’s bugging this installation?

  7. Hennie says:

    I try to deploy Dynamics AX 2009 EP on a single machine with:

    Windows 2008 (x64)

    SQL 2008 (x64)

    WSS 3.0 SP1 (I also tried SP2) (x64)

    AX AOS, AX Reporting extensions, AX Analysis extensions,.Net Business Connector,  AX Client  

    When I try to deploy EP it failed with:

    ………

    Could not load file or assembly ‘Microsoft.Dynamics.TeamFoundationServerProxy, Version=5.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=31bf3856ad364e35’ or one of its dependencies.

    The system cannot find the file specified.

    at System.Reflection.Assembly._nLoad(AssemblyName fileName, String codeBase, Evidence assemblySecurity, Assembly locationHint, StackCrawlMark& stackMark, Boolean throwOnFileNotFound, Boolean forIntrospection)

    at System.Reflection.Assembly.InternalLoad(AssemblyName assemblyRef, Evidence assemblySecurity, StackCrawlMark& stackMark, Boolean forIntrospection)

    at System.Reflection.Assembly.InternalLoad(String assemblyString, Evidence assemblySecurity, StackCrawlMark& stackMark, Boolean forIntrospection)

    at System.AppDomain.Load(String assemblyString)

    at ClrBridgeImpl.LoadAssembly(ClrBridgeImpl* , Char* assemblyName)

    at ClrBridgeImpl.GetTypes(ClrBridgeImpl* , Char* assemblyName, Boolean* isException)

    Reading registry key SOFTWAREMicrosoftShared ToolsWeb Server Extensions12.0, property Location

    Exception has been thrown by the target of an invocation.

    at System.RuntimeMethodHandle._InvokeMethodFast(Object target, Object[] arguments, SignatureStruct& sig, MethodAttributes methodAttributes, RuntimeTypeHandle typeOwner)

    at System.Reflection.RuntimeMethodInfo.Invoke(Object obj, BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture, Boolean skipVisibilityChecks)

    at System.Reflection.RuntimeMethodInfo.Invoke(Object obj, BindingFlags invokeAttr, Binder binder, Object[] parameters, CultureInfo culture)

    at ClrBridgeImpl.InvokeClrInstanceMethod(ClrBridgeImpl* , ObjectWrapper* objectWrapper, Char* pszMethodName, Int32 argsLength, ObjectWrapper** arguments, Boolean* argsAreByRef, Boolean* isException)

    Setup encountered an error during deployment of the Role Center and EP framework.

    Dynamics Object Adapter Call failed.

  8. i have added sum new fields in web form …when i go to "browse form" option it is ok ..but not able to see those fields on  EP website..

  9. Henning J says:

    We have just recentlky established the Enterprise Portal AX 2009. Our first main usage of this is Product Catalog and order entry. I have generated groups and item groups with item in AX, with text and pictures. These are showing more or less in the Portal, but without pictures. Anyone have an idea of what I have missed?  

  10. Khan says:

    Hi,

    I have successfully installed Ax 2009 SP1 in Windows Server 2008 R2. I have also installed  EP and role center successfully. I was able to open the default website which got created while installing EP.

    But When i try to create a site from " Administration>Setup>Internet>Enterprise Portal>Websites> create site" I am getting an error message " MS Dynamics AX cannot create site because windows sharepoint service is not installed on this computer"

    When I tried to deploy the site using "Administrator>Setup>Internet>Enterprise Portal>Manage Deployments" I am getting an error message "Manage Deployment cannot be run because Enterprise Portal is not deployed on this computer "

    I Tried to run the command " AxUpdatePortal -updatewebsites -iisreset -verbose"  from command prompt with the directory "C:Program FilesMicrosoft Dynamics AX50Setup"

    But Still I have the same problem..

    Can Someone help me in this..

    Thanks and Regards

  11. eswara says:

    Hi , we have installed the rolecenter . In Business over view / KPI , current period ID selected is "none" , values are getting displayed .But if i change that to this month ,this year, this fiscal year, then no values are getting displayed .Pls advise what could be the problem ,definitely not the data as we have huge records for the current year