Provisioning User Profile Synchronization with December CU?


We have two main issues with provisioning User Profile Service Application. First, props go out to Sheyi at Microsoft who’s done some extremely valuable work in discovering, troubleshooting, and communicating these issues. Also, I need to give props to Jose at Microsoft for doing some key validation work.

Both of these issues affect usability of the User Profile Service Application. Specifically, Installing SharePoint 2010 and applying the December CU prior to setting up the User Profile Service Application could be affected by this. 

The December CU can be found here:

http://technet.microsoft.com/en-us/sharepoint/ff800847.aspx

Note: This puts SharePoint at build: 14.0.5130.5002

 

Question: How can I find what build of SharePoint is installed?

Answer: Easiest way is to launch Central Administrator/Operations and click on Servers in Farm link

Before reviewing the two issues I assume that you already have a firm grasps of the steps involved in provisioning User Profile Service Application including the associated Active Directory Synchronization Connection. If not, I recommend reviewing my previous blog here.

 

Issue 1

This is already documented luckily in kb 2490381 and a work around exists. The symptom is when an attempt to create an Active Directory Sync connection and specifying more than one domain results in the following error:

“Unable to process Create message”

The work around is to simply add one domain and hit OK. Then go back and edit the AD DS synchronization that was just created and select additional domains.

http://support.microsoft.com/kb/2490381/

 

Issue 2

Attempting to create an Active Directory sync connection when NetBiosDomainNamesEnabled property is set to true produces the following error:

“Unable to process Create message”

There is currently no workaround for this. If you would like to create an Active Directory Synchronization Connection and use NetBiosDomainNamesEnabled property, then do not apply the December CU.

Question: Will it be fixed?

Answers: On a positive note, both issues are fixed in the upcoming February CU.  I don’t have a date of when to expect the release of this CU but it’s coming soon..

 

Thanks,

Russ Maxwell, MSFT


Comments (8)

  1. Hikmer says:

    You must be joking…did you update the download pages so people know about these issues?

  2. Ray Bay says:

    Russ thanks for letting us know… the sooner you release this patch the better, as I have 7560 users waiting.

    Damn Micro$hit, damn it to hell!

  3. Got the same error due to Issue 2 using the October 10 CU (14.0.5128.5003) which we installed so that the AD photo sync would work (but still requires running PS script for new users). I see a WSS / MOSS Feb CU, but not for SP 2010.  How soon is soon for the SP 2010 CU?  We are considering writing a custom post-sync clean-up job with NetBiosDomainNamesEnabled set to false.

  4. Parag says:

    We are facing Issue #2 above. Any update on the Feb CU availability? Thanks!

  5. Parag says:

    Thank you Howard! User profiles are happy now!

  6. Cannot populate containers says:

    SharePoint is installed in DomainZ and runs with accounts from DomainA where a one-way trust exists between the two domains.

    I am trying to create a connection to forest containing DomainA and DomainB, DomainC, etc. But, when I click on Populate Containers, the button changes to Querying and eventually the page reports an error on the browser's status bar and that is as far as I can go.

    Does anyone know what the problem is or the solution?

    Thanks,

    Fernando

    Webpage error details

    User Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/4.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; .NET4.0C; .NET4.0E)

    Timestamp: Fri, 6 May 2011 14:26:05 UTC

    Message: Sys.WebForms.PageRequestManagerServerErrorException: An unknown error occurred while processing the request on the server. The status code returned from the server was: 500

    Line: 5

    Char: 62099

    Code: 0

    URI: http://ServerName:port/ScriptResource.axd?d=raWEnLSBckiJhpLTEtYC0e8o6esPhl_1NDPmQXGchQ7PXzep7uoOo__fdu_Ye5VMGAFw8e8SiyrkvpXr5TiDH9W0ZMFBh8heHOgAZxazRJn-L9SPwBshAghqqWL7QxN9_1r3V9W3ReCA_3CtPCXTuV-8a1E1&t=fffffffff9d85fa6

  7. Sardar Guljar says:

    Hi, I have an issue I posted in the other blog.

    please have a look.

    blogs.msdn.com/…/sharepoint-2010-provisioning-user-profile-synchronization.aspx