Enterprise Library 5.0


Igår släpptes en ny version av Enterprise Library som är en samling återanvändbara komponenter som .NET-utvecklare kan använda för att hantera generella utmaningar i sina projekt som t.ex. loggning, validering, dataaccess och felhantering.

Med Enterprise Library, eller EntLib som det ofta förkortas, får du tillgång till källkod, enhetstester och dokumentation som kan användas i befintligt skick, eller som en grund för din egen vidareanpassning. EntLib bygger på best practices och beprövade mönster samt den samlade erfarenheten hos Microsofts patterns & practices-team.

EntLib är främst till för utvecklare som bygger mer komplexa lösningar där kraven på säkerhet. tillgänglighet och prestanda typiskt är höga.

Målen för patterns & practices när de tagit fram EntLib har varit att de ska vara:

 • Konsistenta. Alla Enterprise Library block ska ha en konsistent uppbyggnad och följa samma designmönster
 • Utökningsbara. Alla Enterprise Library block ska vara möjliga att utöka genom att föra in din egen kod i ‘extensibility points’ för att kunna anpassa beteenden hos blocken.
 • Enkla att använda. Enterprise Library ska ha ett konfigureringsverktyg, möjlighet att programmatiskt konfigurera blocken, en enkel installation samt tydlig dokumentation med labbar och exempel.
 • Möjliga att integrera. Enterprise Library blocken ska vara möjliga att integera med varandra men även använda var och en för sig

I denna release tillkom inga nya Application Blocks utan man har istället fokuserat på att tillföra ny funktionalitet i de befintliga blocken samt gjort dessa enklare att testa, underhålla och lära sig.

En fullständig lista över de tillägg och ändringar som är gjorda finns i dokumentationen för Enterprise Library 5.0.

Om du vill lära dig om EntLib 5.0 så rekommenderas guiden ‘Zen and the Art of Managing Crosscutting Concerns in Enterprise Software Development’. Det finns också Hands-On Labbar (uppdateringar för v 5 på gång) och ett antal videos tillgängliga.

Dessutom så kommer flera av arkitekterna bakom applikationsblocken (och flera andra patterns & practices-releaser) till Stockholm den 1 juni och berättar om nyheterna i EntLib 5.0 samt en mängd annat intressant på Developer Summit 2010.

Comments (3)

 1. stefan says:

  Robert, jag kanske är konservativ och ogillar förändringar i allmänhet…Jag testade Ent.Lib. för många många år sen (v1.0) och gillade den för din ado.net abstraktion (enkla sqlhelper.cs). Iom 2.0 (var det väl) kom konfigureringsverktyget och “Enkla att använda. Enterprise Library ska ha ett konfigureringsverktyg”.

  Där tappade jag intresset. Det blev ju precis motsatsen till “Enkla att använda”. Använde sedan 1.0 (endast sqlhelper.cs) i många år innan jag gick över till SubSonic (endast 2.0 – gillar inte 3:an, hehe, bakåtsträvaren).

  Subsonic + nlog (som förvisso mår bra av en egen config fil) är vad jag använder och rekommenderar/försöker föra ut i de projekt jag är med i.

  Det är liksom lite lagom för mig antar jag. Men å andra sidan, det var länge sen jag tittade på EntLib – kanske dags igen, men rent principiellt tycker jag att man faktiskt försöker baka in *allt för mycket*. Som utvecklare är det ju liksom 100 gånger lättare att debugga med kod än försöka hitta fel i config filer.

 2. Konsekvent says:

  Snälla. Det heter konsekvent, inte konsistens. Konsistens är något doktorn frågar efter när man är dålig i magen. 🙂

 3. @Konsekvent Nej – konsistent – som jag skriver ovan -betyder just “motsägelsefri, konsekvent” (enligt Svenska Akademiens ordlista).

  Wikipedia reder ut begreppen här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Konsistens

Skip to main content