Silverlight 4 RC – nu även för Windows Phone 7 Series


Igår under keynote på MIX10-konferensen i Las Vegas så annonserades Silverlight 4 RC samt Expression Blend 4 Beta.


Men den riktigt stora nyheten är att utvecklarverktygen för Windows Phone 7 lanserades - och som du kanske redan anat i förväg så blir alltså Silverlight en av de utvecklingsplattformar som stöds av den nya mobila operativsystemet. Den andra utvecklingsplattformen som stöds är XNA, vilket bl.a. gör det möjligt att skapa riktigt grafikintensiva spel med hårdvaruaccelererade 3D-effekter.


Det som är riktigt, riktigt trevligt är att Silverlight-utveckling på Windows Phone 7 programmeringsmässigt inte skiljer sig nämnvärt åt från utveckling av webbaserade eller OOB Silverlight-applikationer – eller som Scott Guthrie utryckte det under sin keynote: “It isn’t ‘Silverlight Lite’ or ‘Silverlight Different’ – it’s full Silverlight!”.


EDIT: det är ett superset av Silverlight 3 som är runtime i Windows Phone 7, inte Silverlight 4 RC (vilket gör min titel missvisande). Men det är ju också en del av det som kommit i Silverlight 4 som inte riktigt har något användningsområde i en lokalt installerad multi touch baserad mobilklient. Här finns en bra genomgång av vilka funktioner som är inkluderade i Silverlight for Windows Phone.


När du installerat Silverlight 4 RC Tools och Silverlight for Windows Phone så får du tillgång till en egen projektmall i Visual Studio 2010 för att skapa Silverlight mobil-applikationer:

Phone7SeriesVS2010

För att kunna testa dina applikationer så har du också tillgång till en emuleringsmiljö som du driftsätter din applikation till. Denna miljö är en så naturtrogen emulering av Windows Phone 7 som möjligt, vilket innebär att den t.ex. kan emulera inkommande samtal och låg batterinivå. Naturligtvis kan du också öppna ditt projekt I Expression Blend 4 för att arbeta med layout och interaktionsdesign.


En annan intressant nyhet är att vi gör utvecklingsmiljön för Windows Phone 7-utveckling tillgäng helt kostnadsfritt. Du behöver inte använda någon av betalversionerna av Visual Studio 2010 utan kan använda en ny gratis express-variant som heter ‘Visual Studio 2010 Express for Windows Phone’. EDIT: det görs också tillgänglig en


Vill du veta mer om nyheterna som annonserades på MIX10 så kolla in på MIX-sajten där keynotes och sessioner kontinuerligt läggs upp (kl 17.00 ikväll svensk tid sänds också Keynote 2 live – missa inte det!). Addskills kursledare Pontus Wittenmark bloggar på plats på MIX och följ också kollegorna @DanweiTran och @JohanLindfors som twittrar live från eventet.


Här hittar du nedladdningarna:


Comments (2)

  1. Vimpyboy says:

    Det är väldigt goda nyheter. Äntligen!!! 🙂

    Jag läste om att det är Silverlight 3 med lite extra funktionalitet som ingår i Windows Phone 7, och att Silverlight 4 kommer senare.

    Är det något du vet något om?

    /Mikael Söderström

  2. Helt riktigt, bra påpekande – det är ett superset av Silverlight 3 men inte allt som finns i Silverlight 4 i denna version.

Skip to main content