Svenska exempel på rika klienter – nr 2: Hursoft exposeIT


Det här är den andra i en serie bloggposter där jag kommer lyfta fram intressanta exempel på svenska lösningar som använder våra senaste tekniker för rika klienter, med gränssnitt byggda i WPF, Silverlight och för Surface.

Hursoft är ett litet svenskt företag som skapar mycket intressanta tillämpningar både i form av webblösningar och lokalt installerade program. Hursoft bildades nyligen av Håkan Hedenström, Emil Uddestrand och Charlie Rudenstål men dess ursprung går längre tillbaka i tiden. Redan för åtta år sedan träffades Emil och Håkan, som då arbetade som lärare på IT-gymnasiet. Det var också på IT-gymnasiet som de fick upp ögonen för Charlie, som då var elev på IT-gymnasiet, och insåg att han var en riktig naturbegåvning när det gällde programmering och att de gärna ville ha med honom i sitt företag.  På den tiden utvecklade de frågeformulärlösningar med VB och klassisk ASP för IT-gymnasiet. Med tiden utvecklades detta till företaget E-test, från början helt inriktat på att utveckla testprogram och olika valideringsverktyg. Tekniskt sett gick de vidare från VB till .NET- och ASP.NET så fort .NET-plattformen fanns tillgänglig i en tidig beta-version.

När de för ungefär två och ett halvt år sedan fick se vad man började kunna skapa med hjälp av Silverlight och Expression Blend så blev de oerhört inspirerade och började fundera på hur de skulle kunna uttnyttja tekniken i sina lösningar. Det projekt som de skulle lägga mest tid på till en början i de nya verktygen var dock inte ett Silverlight-projekt utan en WPF-applikation.

wizard ITT Water & Wastewater, ett företag inom ITT-koncernen som tillverkar allt från avloppspumpar till system för konstgjorda sufringvågor i Texas, ville ha en informationskiosk som skulle ha ett riktigt användarvänligt och lättnavigerat gränssnitt. De ville också ha möjligheten att enkelt kunna läsa in befintliga PDF-filer med produktbeskrivningar och utfirån dessa skapa navigeringen i gränssnittet.

laddaupp Hursoft skapade ett administrationsgränssnitt där PDF-filerna först läses in och delas in i bilder av systemet, samtidigt som innehållsföreteckningen indexeras. Informationen lagras sedan i en SQL Server 2008 Express-databas.

De byggde också administrationsgränssnitt för att hantera specialutformning av olika guider i produktpresentationen, kontaktinformation, visualisering av kontaktinformationen på en karta samt editering av den indexerade informationen.

Själva användargränssnittet består av en touch-baserad WPF-applikation som idag körs på 32 bitars Vista-installationer. Hursoft har alltid varit noggranna med att deras applikationer ska vara både snygga och lättanvända – och det här är verkligen ett gränssnitt som inte går att göra riktig rättvisa med text och statiska bilder.  Därför har jag fått en film av Hursoft som visar hur en användare kan navigera i gränssnittet för att ta del av och söka bland produktinformation, visa kontaktinformation på en karta, kontakta en säljare m.m:

 

Hursoft har förpackat sin lösning till en produkt som de kallar för exposeIT Framework och håller också på att finslipar på en Silverlight-version av applikationen. När jag talar med Håkan Hedenström så berättar han att de numera försöker dela upp utvecklings- och designarbetet mer strikt, för att verkligen kunna dra nytta av ett effektivt arbetsflöde med hjälp av Expression Blend och Visual Studio. Han berättar också att de aldrig skulle klara sig utan Visual Studio Team System och Team Foundation Server – vilket är intressant med tanke på att de ändå är ganska få.

Nästa steg för Hursoft är naturligtvis att se hur deras lösningar kan användas i Surface-tillämpningar och de har redan en fungerande prototyp framtagen för exposeIT på Surface. I framtiden är jag övertygad om att vi kommer få se fler intressanta applikationer från Hursoft.

Skip to main content