Anpassa installationsupplevelsen i Silverlight-applikationer


Om du skapar en Silverlight-applikation med Visual Studios mall så kommer den som standard att visa en “medaljong” som uppmanar användaren att ladda hem plug-in:en ifall denna inte är installerad:

InstallSilverlight

Den här medaljongen säger kanske inte dina användare speciellt mycket om varför de ska installera något på sin dator, vad de går miste om ifall de inte gör det och vad Silverlight egentligen är.

Sedan Silverlight 1.0 har du dock haft möjlighet att anpassa den här bilden till något annat som passar din applikation och användarupplevelse bättre, och som också kan användas som “teaser” för att visa användarna vad de går miste om ifall de inte installerar Silverlight.

I det enklaste fallet är det mycket simpelt att göra den här anpassningen – så här ser den genererade HTML-koden ut i den HTML-testsida Visual Studio skapar i ett nytt Silverlight-projekt:

  1:   <div id="silverlightControlHost">
  2:     <object data="data:application/x-silverlight-2," type="application/x-silverlight-2" width="100%" height="100%">
  3:       <param name="source" value="ClientBin/SilverlightApplication6.xap"/>
  4:       <param name="onerror" value="onSilverlightError" />
  5:       <param name="background" value="white" />
  6:       <param name="minRuntimeVersion" value="3.0.40307.0" />
  7:       <param name="autoUpgrade" value="true" />
  8:       <a href="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=141205" style="text-decoration: none;">
  9:          <img src="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=108181" alt="Get Microsoft Silverlight" style="border-style: none"/>
 10:       </a>
 11:     </object>
 12:     <iframe style='visibility:hidden;height:0;width:0;border:0px'></iframe>
 13:   </div>

HTML-koden på rad 8-10 är den som avgör vad som ska visas om användaren inte har Silverlight installera, i det här fallet standard-medaljongen. Du kan alltså enkelt själv lägga in vilken bild som ska visas.

Vi använde den här tekniken när vi skapade Melodifestivalsajten för MSN – där vi la ut en utgråad version av vad som skulle visas med Silverlight för att locka användare att installera:

installSLselectArtist

Men – det går att göra mycket mer avancerade tweaks av installationsupplevelsen och nu har vi släppt ett whitepaper tillsammans med bra exempel som visar hur du bl.a. kan:

 • Skapa en riktigt bra användarupplevelse för användare som inte har Silverlight installerad
 • Hantera mediacentrerade applikationer och andra typer av applikationer
 • Implementera olika beteenden för olika tillstånd: t.ex. Silverlight är inte installerad, uppgradering behövs, webbläsaren behöver startas om
 • Anpassa installationsupplevelsen baserat på språkinställningar
Comments (3)

 1. Om jag hade fått bestämma så hade en vanlig HTML-sida visats med bilderna i det här fallet, men inte med samma sexiga moves som Silverlight erbjuder.

  Om man har silverlight så hade man fått den snygga Silverlight-utvecklade vyn, men annars så skulle man kunna slänga upp en modal-popup lite snyggt med javascript som visar något i stil med den här bilden.

  På så vis täcker man tre olika områden:

  * Ej javascript och Silverlight – Ser direkt vyn med bilderna och kan hämta dessa synkront.

  * Javascript men ej Silverlight – Slänger upp en modal-popup med javascript som visar vad användaren går miste om. Bilderna kan hämtas asynkront med Ajax, men man kanske inte får en alltför avancerad vy.

  * Silverlight är installerat – Visar upp Silverlight-applikationen helt enkelt.

  Då den förstnämnda gruppen ändå inte lär bry sig om Silverlight (de har trots allt inte ens Javascript) så behöver de inte se vad de hade kunnat få med Silverlight installerat.

  Den andra gruppen som utgör en majoritet (antar jag..?) och som är en typisk medel-Svensson blir notifierad om att han kan få upp bilderna på ett bättre sätt. Han kan sedan välja att ignorera det helt och visa vanliga vyn, eller välja att installera Silverlight och då få upp Silverlight-applikationen.

  Att stänga ute folk som inte har Silverlight installerat för att kunna göra något så enkelt som att visa bilder känns inte alltför bra IMHO, men det är som sagt bara vad jag tycker. 🙂

 2. Själva huvudapplikationen innehöll framförallt videospelare skapade i Silverlight – och vi visade också en del material för de som inte hade plugin:en installerad. Att inte göra en komplett "light"-version som du föreslår (vilket naturligtvis kan vara motiverat beroende på scenario) var ett högst medvetet beslut i det här fallet.

Skip to main content