Nyheter i Silverlight 3


logo_mix09Idag annonserades Silverlight 3 Betan på MIX09-konferensen i Las Vegas.

Silverlight 3 innebär inte ett lika stort generationshopp som det mellan Silverlight 1.0 och 2 utgjorde– där hela CLR/.NET och kontroll-ramverket lades på plats som 3:an nu bygger vidare på.

Med det sagt finns det ett ton nyheter i den nya versionen som är riktigt coola. Några av nyheterna är funktionalitet som förenklar saker som var svåra att åstadkomma i Silverlight 2, medan andra möjliggör helt nya typer av scenarion:

 • Offline-möjlighet. Silverlight kan nu köras som en offline-klient och kan startas via desktop eller start-menyn. Genom särskilda API:er kan du som utvecklare kontrollera om applikationen är online eller inte och reagera på ändringar i uppkopplingen. Detta är IMHO den största nyheten i Silverlight 3 och öppnar upp en myriad nya användningsområden för Silverlight som cross-OS applikationsplattform. Spotify är typexemplet på en applikation som skulle kunna skapats med Silverlight 3. Då hade de även kunnat löst en av de, tror jag, vanligaste feature requesten - nämligen skalbar vektorgrafik i gränssnittet. (wink wink Emil och resten av Spotify-teamet 🙂
 • H264-video. Det här är naturligtvis en viktig nyhet för mediebranschen, framförallt i Europa där H264 blivit mer eller mindre de facto-standard.
 • Perspective 3D-grafik – AKA “Fejk” 3D. Med den här funktionaliteten är det enkelt att skapa “perspective transforms” som ger en 3D-liknande representation av 2D-objekt. Inte full 3D med kamera, belysningar och texturer – men fullt tillräckligt för att skapa riktigt snygga 3D-liknande effekter.
 • Pixel Shaders. Inbyggda effekter som Blur och Drop Shadow samt möjlighet att skriva dina egna effekter.
 • Bitmap Caching. Möjliggör att du som utvecklare kan säga åt delar av gränssnittet att sparas som en cache:ad bitmap, vilket naturligtvis ökar prestandan i din applikation. Typiskt bra för bakgrunder och material som inte ändras ofta. Inte bara vektorgrafik utan även text och hela kontroller kan Bitmap cache:as (undrar när det ordet kommer in i SAOL 🙂
 • Bitmap API. Tillåter dig att manipulera enskilda pixlar. Möjliggör scenarion som t.ex. avancerad bildbehandling.
 • Themes (designteman i form av olika stilar) för applikationer som kan förändras i runtime (Jipiiii!). Stilar kan nu även vara ‘cascading’ d.v.s. stilar kan ärva utseendet från andra stilar.
 • Nya animeringseffekter – t.ex. Bounce och Spring. Utvecklare kan definiera egna effekter med hjälp av matematiska funktioner.
 • Databindningar direkt mellan element i XAML (Jipiiii!).
 • Deep Linking – möjligheten att kunna länka direkt ner i en specifik “sida” i en Silverlight-applikation ger integration med webbläsarens fram/bak knappar och bättre anpassning för sökmotorer. Gör det också möjligt att bokmärka eller skicka en länk direkt till en viss del i en Silverlight-applikation.
 • Mer SEO (Search Engine Optimization) –vänlighet: med hjälp av det nya ramverket för att hantera affärsobjekt i Silverlight och ASP.NET kontroller kan du enkelt skapa HTML-representationer och sajtkarta som enkelt indexeras av sökspindlar
 • Data Forms som ger möjlighet att enkelt validera, uppdatera och paginera genom data

Lägg på det till 60+ kontroller med komplett källkod så har du ett otroligt starkt ramverk för att bygga riktigt avancerade RIA-applikationer.

Läs mer och hämta hem alla nödvändiga bitar för att testa här.

Comments (3)

 1. Vimpyboy says:

  Hej,

  Hur �r det med Silverlight och ARIA? Har inte alltf�r bra koll p� hur det var innan p� den fronten, men �r det n�got nytt med Silveright 3.0?

 2. Silverlight stöder sedan v2 UI Automation och UIA:s roller och kontrolltyper kan mappas mot ARIA:s roller och properties – kolla in den här:

  http://download.microsoft.com/download/5/E/1/5E168E97-91DD-4CA3-AC7E-2131AEC8CD1B/9_UI%20Automation%20for%20W3C%20Accessible%20Rich%20Internet%20Applications%20(ARIA)%20Specifications.pdf

 3. Vimpyboy says:

  Det där hade jag visst missat, ser ju perfekt ut. Ska ta och kolla upp det mer noggrant.

  Tack!

Skip to main content