5 saker som känns som om det snart vore 2010


Snart är det 2009 och vi närmar oss det en gång så futuristiska årtalet 2010. Jag minns när jag var liten och många science fiction-storys och filmer utspelade sig vid eller runt år 2010. Vid det här laget skulle alla ha åtsmitande silverfärgade dräkter, månen skulle vara koloniserad, datorer skulle vara intelligenta på riktigt och ett gemensamt storråd skulle styra hela jorden. Om det inte rörde sig om en dystopisk variant förstås, då det mesta skulle gått åt skogen via globala kärnvapenkrig och/eller robotuppror vid det här laget. Visst har en hel del saker hänt som känns sådär framtida och utopiska som i dessa berättelser – men det mesta känns faktiskt som om det fungerar, ser ut och används ungefär som när jag växte upp på sjuttio-, och åttiotalen.

Det är ju populärt att göra listor vid nyår: så här kommer min lista (utan inbördes ordning) på saker, företeelser och tekniker som jag tycker kvalar in som några som faktiskt ger en känsla av att det snart verkligen är 2010:

  1. Spotify. Musiktjänsten som jag definitivt tror håller på att revolutionera sättet som musik konsumeras på. Att lyssna på vilken musik man vill när man vill, förutsatt man har en uppkoppling – gratis med reklamfinansiering eller mot betalning om man vill slippa reklam är helt enkelt genialisk. Att musiken streamas gör att DRM-problematiken undviks och kvaliten är faktiskt riktigt riktigt bra (funkade nästan hela vägen ner till Malmö med X2000 över 3G-uppkoppling).
  2. XBOX 360 med XBOX Live. Min XBOX fungerar verkligen klockrent som underhållningsstation och ger tillsammans med Live-abonnemanget ett grymt bra utbud av extra godis i form av spel, trials, filmer, musik m.m. Känner inget som helst sug efter att ge mig in i PC-spelsträsket igen (Halflife stutterbug dödade det ganska effektivt). När jag vill spela vill jag spela, inte spendera oändligt antal timmar med att försöka förstå varför just min moderkorts/grafikkorts-kombination ställer till problem. XBOX:en låter mig göra det utan problem och med den nya möjligheten att lägga och köra spelen på hårddisken är den dessutom förhållandevis tyst.
  3. Barack Obama. Den här behöver väl ingen närmare kommentar egentligen. Att det amerikanska folket visar att USA är en av världens största demokratier inte bara till antal personer, yta och pengar utan även i akt och handling är stooort och ger en hopp inför framtiden.
  4. Silverlight (utvecklingsprojektet). Silverlight har efter bara ett par år i utveckling och redan i version 2 blivit en seriös utmanare till konkurrerande plattformar som funnits på marknaden i tio år. Det här är resultatet av ett noggrant och hängivet arbete samt gedigen ingenjörskonst hos ett (med Microsoft-mått mätt) ganska litet och mycket agilt utvecklingsteam som hela tiden prioriterat saker som kvalitet och testbarhet högre än att försöka klämma in så mycket funktioner som möjligt till varje version. På det sättet har man lyckats bygga en modulär plattform där de funktioner som kunderna prioriterar högst läggs ovanpå befintlig funktionalitet, utan att bryta de gränssnitt som redan finns – något som defintitivt gett den gamla fördomen “Microsoft är ett version 3-företag” en hård törn. Expression-produkterna är ett annat bra exempel på att den fördomen inte längre stämmer.
  5. Molnplattformar, t.ex. Windows Azure och Amazon EC2. Nyttan av att kunna köra hela eller delar av sin lösning hostad i en eller flera molntjänster känns så omedelbar och logisk att detta inte kan bli annat än ett vedertaget sätt att hantera partitioneringen av sin IT-infrastruktur under de kommande åren. Detta är IT-chefens dröm, att kunna köpa infrastrukturtjänster på “kran” utan att behöva investera i maskiner som snabbt blir föråldrade i dyra serverhallar.

Skip to main content