Presentation från REMIX – Gadgets och Popfly


Här är Powerpoint-presentationen från Johans och mitt Gadget/Popfly-seminarie på REMIX/Developer Summit-konferensen förra veckan.


Jag inledde med att berätta om vad Vista Sidebar-gadgets är för något och hur de är uppbyggda. Det finns en bra översikt här: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms723694.aspx och kollegan André har postat en serie utmärkta introduktions-artiklar på sin blog här: http://blogs.msdn.com/ahenrik/archive/2007/03/14/sidebargadgets.aspx .


Efter att ha visat en mycket enkel HelloWorld-gadget talade jag vilka API:er som finns tillgängliga i Sidebar-miljön och visade på hur du kan spara och läsa upp konfigurationsdata till/från en konfigurationsfil. En komplett lista över API:er för Sidebar-miljön finner du här: http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa965853.aspx


SVT håller på att producera en egen gadget som en del av deras Play satsning - det var väldigt kul att kunna visa en tidigt beta-version av denna som fungerade riktigt bra.


Jag visade sedan några lite mer avancerade scenarion för Sidebar Gadgets:


    • En självregisterande .NET-komponent som anropas via COM-interop i form av en Powershell-gadget. Du kan ladda hem gadgeten här: http://andrewpeters.net/powershell-gadget och läsa mer om hur den är implementerad här: http://www.turtle.net.nz/blog/post/PowerShellGadgetAndSelfRegistration

    • Hur Powershell-gadgeten ovan i sin tur kunde anropa en annan cool gadget: en PowerGadget som lyssnar på det som pipe:as (ajajj vilken svengelska 🙂 till out-kommandot från PS - läs mer och ladda hem här: http://www.powergadgets.com/

    • WPF i en Sidebar-gadget. Exemplet var hämtat från Karsten eminenta blog-inlägg i ämnet: http://blogs.msdn.com/karstenj/archive/2006/10/04/WPF-Vista-Gadgets-_2D00_-Part-1_3A00_-Using-XBAP-and-IFRAME.aspx
     Där berättar han även om några av de begränsningar som du bör vara medveten om ifall du vill använda WPF i Sidebar-miljön.

    • Jag avslutade med att visa hur enkelt det är att skapa en Silverlight-videospelare med hjälp av Expression Media Encoder och sedan publicera denna som en Silverlight-streaming applikation för att till sist lägga in denna i en Sidebar-gadget.
     Stegen är extremt enkla:


     1. Skapa ett XML-manifest för din Silverlight Streaming-applikation enligt anvisningarna på http://dev.live.com/silverlight/

     2. Ladda upp ett zippat-paket till Silverlight Streaming med manifestet samt alla javascript, XAML-filer, bilder och videofilen som Media Encoder skapat.

     3. Byt ut scriptreferenserna i default.htm till de som du får tillgång till efter du skapat den nya Silverlight-applikationen.

     4. Sätt height och widht på body-elementet i din default.htm sida (annars visas inte sidan när du lägger den till din Sidebar).

     5. Zippa ihop default.htm tillsammans med ett gadget-manifest - byt namn till .gadget och vips så kan du installera en Sidebar-gadget som visar en Silverlight Videospelare! Förmodligen vill du även skapa en s.k. fly-out som spelaren ska visas i - kolla in Andrés blogpost hur du går tillväga.

Sedan var det dags för Johan att charma alla med den fantastistk coola nya Popfly-tjänsten som vi nyligen släppt i en Alfa-version: http://www.popfly.ms/


Med PopFly kan du skapa och designa en egen webbsida med ett helt webbaserat gränssnitt och sedan dela denna via en community där medlemmar kan betygsätta projekt och ge varandra feedback. Men den riktigt stora ögonbrynshöjaren i sammanhanget är "Mashup"-verktyget med vars hjälp du drar och släpper färdiga byggklossar, s.k. "Blocks" ner på en design-yta där du sedan kan koppla ihop och konfigureDesign Surfacera dessa.


Vad gör då dessa "Blocks"?


Jo - ett "Block" kapslar in funktionalitet - ofta från någon publik tjänst på Internet - och exponerar sedan den funktionaliteten via sitt eget väldefinierade gränssnitt, vilket gör att man kan koppla ihop flera "Blocks" i serie med varandra och på så sätt skapa egna lösningar, sk. "mashups" - som alltså innebär helt nya kombinationer av webbtjänster som tidigare inte existerat, i alla fall inte i sådan form.


Ett exempel kan vara att du kategoriserar dina bilder på Flickr med geografiskt område och sedan låter Virtual Earth visualisera vart på jorden de tagits - men här tycker jag faktiskt att det passar dra till med en sliten gammal klyscha: möjligheterna är oändliga. I takt med att antalet "Blocks" ökar (och du kan naturligtvis skapa egna) kommer vi nog att få se blandningar av tjänster som ingen tidigare ens haft en tanke på, det känns nytt, fräscht och mycket spännande!


Att sedan hela gränssnittet är skapat med hjälp av Silverlight gör ju inte saken sämre... faktum är att det är en av de första "riktiga" applikationer som skapats med tekniken - ett bevis för att du kan göra avsevärt mycket mer än bara snygga videospelare med Silverlight.

Gadgets.pdf

Comments (0)

Skip to main content