Några samlade intryck efter MIX-07


Nu när det har gått ett par dagar sedan jag kom hem från Vegas och jag hunnit smälta veckan som gick en smula tänkte jag summera några av mina intryck från konferensen.


Silverlight, Silverlight, Silverlight!!!
Visst kom en hel del av konferensen att kretsa kring lanseringen av den nya tekniken för vad vi kallar "Rich Interactive Applications" - förkortat RIA. Faktum är att betydelsen av akronymen RIA i sig har varit lite kontroversiell eftersom en del menar att det borde stå för "Rich Internet Applications" ist Interactive - och att vi försöker kapa ordet från Macromedia. Men tydligen har vi använt begreppet sedan länge med den förstnämnda betydelsen: http://blogs.msdn.com/msmossyblog/archive/2007/04/27/riia-rich-interactive-internet-application.aspxDet som jag tror alla som var på MIX kunde vara överens om var i alla fall vilken fantastiskt kraftfull plattform för att leverera media via nätet som Silverlight utgör. Det är också den typen av funktionalitet som är huvudfokuset för den första versionen som kommer släppas vid halvårsskiftet - och som nu finns tillgänglig i en beta-version.


När sedan version 1.1 av Silverlight släpps någon gång senare i år växlas ambitionsnivån upp ett snäpp och vi talar istället om möjligheterna att utveckla avancerade klientbaserade applikationer med hjälp av hanterad kod (C#/VB.NET) istället för Javascript. Scott Guthrie visade under sin keynote även att det går att använda dynamiska språk som Ruby och Python i Silverligh-applikationer (Ruby visades i Scotts demo) med hjälp av den nya Dynamic Language Runtime (DLR) som ingår i version 1.1. Även Silverlight 1.1 (Alfa) finns alltså tillgänglig för nedladdning.


Stor satsning på utveckling mot Windows Live-tjänsterna
Nya interaktiva SDK:er släpptes för Virtual Earth och Search. Contacts har gjorts tillgängligt via ett nytt API (fanns tidigare endast som en färdig kontroll. En ny kontroll för Windows Live Spaces har publicerats som kan användas för att dela bilder mellan användare och sajter. Silverlight streaming-tjänsten annonserades som möjliggör gratis hosting av dina Silverlight-applikationer och mediafiler. 


Du kan själv testa alltsammans via Windows Live Virtual labs: http://dev.live.com/blogs/devlive/archive/2007/04/28/104.aspx


En annan stor nyhet vad gäller Live-tjänsterna som annonserades var inte teknisk utan handlade om hur licensreglerna för nyttjandet av tjänsterna fungerar. Där har man kraftigt förenklat reglerna och bl.a. gäller nu att  • Tjänster som exponeras via färdiga kontroller har ingen begränsning i användarantal och erbjuds helt gratis

  • Sajter och tjänster med färre än en miljon användare behöver inte betala någon avgift för att använda Live-tjänster direkt via API:erna (det finns några ytterligare begränsningar som gäller för Search, Virtual Earth och Silverligth-streaming)

  • Sajter och tjänster med fler än en miljon användare betalar $0.25 per användare och år eller ingår ett vinstdelningsavtal med Microsoft.

Här finns de fullständiga reglerna: http://dev.live.com/terms/


Nyheterna som kommer i Visual Studio codename "Orcas"
Mycket krut i den nya versionen av Visual Studio har lagts på att förbättra tillvaron för webbutvecklare, bland nyheterna märktes:  • ASP.NET AJAX lyfts in i ASP.NET och du får färdiga projektmallar för AJAX Controls och Control Extenders samt nya "project items" i form av bl.a. AJAX Web Form och AJAX Client Library som du kan lägga till ditt projekt

  • Intellisense och förbättrad debug-möjlighet i Javascript

  • Förbättrat stöd för CSS-baserad design (i grunden samma funktionalitet som i Expression Web). Även designstöd för nästlade Master pages.

Affärsnyttan av Windows Presentation Foundation
En intressant presentation som jag såg handlade om hur du kan lösa problemställningar med hjälp av WPF som skiljer sig betydligt från de av typen: hur kan jag skapa en glansig halvgenomskinlig knapp som animeras i form av en rinnande vätska över gränssnittet?


Det här handlade istället om hur vårt Dynamics team (de som utvecklar våra affärssystem - tidigare Axapta och Navision, numera Ax och Nav) ville kunna visualisera hur en förändring i förutsättningarna för ett orderflöde, t.ex. att en inleverans blev försenad, påverkade hela produktionskedjan och i slutändan sin kundnöjdhet, sin vinstmarginal osv. Förutom att visulisera detta på ett mycket överskådligt och lättbegripligt sätt så möjliggjorde de även att användaren direkt kunde styra parametrar och se vad detta kunde få för konsekvenser - t.ex. skeppa så många av produkten det går till "guld"-kunder, men låt övriga kunder vänta.


Avancerad affärssimulering med hjälp av överskådlig 3D-grafik och direktkoppling till dynamiskt uppbyggda grafer för de olika nyckeltal som fanns definierade - mycket, mycket snyggt och lång väg från att bara ange ett tal i en rad i någon obskyr styrtabell och hoppas att det inte barkar åt skogen i sin produktionskedja... kolla in presentationen här: http://sessions.visitmix.com/default.asp?event=1011&pid=XBD05&disc=&id=1563&year=2007&search=XBD05


- Vegas baby!
Las Vegas är sannerligen en besynnerlig stad. Hur man över huvud taget kunde komma på tanken att bygga denna artificiella spel-stad mitt ute i öknen är fullständigt fascinerande. 


Jag undrar vilken annan stad i världen som man kan få se en Hummer Jeep i stretch-limosine-format eller ett helt våningsplan på ett hotell inrett som en replika av Venedig, med riktiga kanaler, gondoler, gondoljärer och italiensk renässansmusik blandat med amerikansk shopping-mall feeling... helt galet!


Naturligtvis sprang jag på Elvis (som jag haft som MIX-banner på min blog ett tag).


 


 


 


 Elvis fastnade lite halvt suddigt på bild - som sig bör 🙂


Faktum är att några dagar Vegas kändes rätt lagom, även om jag inte hann se så där oerhört mycket av staden var det rätt skönt att komma hem till landet lagom igen...

Skip to main content