Future revisited


Under den här veckan har jag haft förmånen att få delta i TechReady, Microsofts interna motsvarighet till TechEd. I år har det varit 6000 MS-anställda från hela världen som samlats i Seattle för att totalt grotta ner sig i ny teknik under fem hektiska dagar.


En av de presentationer som har imponerat mest på mig under veckan handlade om Otto Group som har satsat på Vista, WPF och CardSpace för att bygga sin "NextGen" e-handelslösning. Företaget är än så länge relativt okänt i Sverige, men är desto mer känt i Tyskland. Faktum är att Otto Group består av så många som 123 olika företag globalt med totalt 54 000 anställda. Otto Group sysslar främst med postorderförsäljning och e-handel, de gör det i en sådan omfattning att de förra året sålde för över 140 miljarder kr totalt - ungefär 23 miljarder av dessa härrörde från e-handel.


CardSpace-delen i lösningen var cool, med federerad autentisering/auktorisering byggd med WCF, kommunikation med legacy-system i backend, SAML-tokens, kryptering, signering och en massa annat arkitektoriskt att gotta sig åt - men det som verkligen fick folk att tappa hakan var när de visade själva WPF-klienten.OTTO


Om du minns slutet på 90-talet, när ehandelsajterna poppade upp som svampar ur jorden, så var ett återkommande tema som mässades av dotcom-entreprenörerna hur fantastisk shoppingupplevelsen skulle te sig för användaren. Man skulle kunna gå in i virtuella provrum, få en verklig känsla för vilka kläder som passade med vilka, skulle nästan kunna känna kvaliten på tyget under fingrarna.


Du minns kanske var det var vi verkligen fick? *


En annan direkt association jag gjorde när jag såg Otto-klienten var till filmapplikationer. Du vet - den där typen av applikation som någon bi-rollsperson använder för någon simpel rutinuppgift, som att leta efter en adress i något adressregister, och du direkt tänker Hooooohaaa, vänta lite nu, 3D-animeringar och vektorgrafik en grosse, hypermodernt nytänkande gränssnitt - så där ser faktiskt inte applikationer ut i verkliga världen.


Men nu gör de det.


Den nya Otto-applikationen gör faktiskt shoppingupplevelsen så fantastiskt mycket bättre än den man får i den befintliga webbläsar-baserade versionen, med en navigering som kombinerar visningen av kläder baserat på stil samtidigt som man får en uppfattning om hur de ser ut på en person genom att olika modeller som visar kläderna syns i de olika avdelningarna och möjlighet att spela upp videos med visningar många av kläderna erbjuds - allt serverat i en polerad, 3D-accelererad, spegelblank WPF-förpackning. Sweet!


Svårt att göra den rättvisa i en text naturligtvis, men tro mig - framtiden för gränssnitts- och interaktionsdesign är NU och äntligen känns det att vi börjar närma oss 2010!


Om du kör Vista och vill testa Otto-applikationen så kan du ladda hem den här - den installeras smidigt med ClickOnce. Det tar en liten stund innan den laddat hem klädkatalogen och för att verkligen kunna handla något måste du först vara en kund i den befintliga webbshopen - men det allt förutom själva utcheckningen fungerar. Den ska enligt uppgift även gå att köra även på XP men eftersom applikationen är optimerad för Vista så får du förmodligen en märkbart sämre upplevelse i XP.


Du kan läsa mer om Otto-shopen på Tim Sneaths blog.


* ett exempel på ett av de mer praktfulla magplasken, som står ut även i den skaran skulle jag vilja påstå var boo.com

Comments (0)

Skip to main content