Word count does not incur any CPU hit


I’m out in New York at the moment with some press and finally got the answer on the word count question.  I was lucky enough to get chatting with Jensen Harris today – he is da man – on the user interface design.  The word count feature uses 100% idle cpu and it throttles so that nothing gets trapped behind it.  Apparently there was a bug on mac a while back that some recall where a cpu hit occurred from a word count feature but this is not true of new one in 2007.  In fact if you have a really huge doc, the feature shuts down to ensure there is no impact at all on performance.  The page counter feature is in fact the one that takes a little CPU but not the word counter.  Glad to finally get the answer to that one.


P.S.  I have logged Chris Conway’s issue in the comments below as a bug.


Comments (5)

  1. Charles says:

    So does this mean that the CPU hit still exists in Mac:Office 2004, and will be fixed in Mac:Office 2007-8-9, or that it was all just my imagination and is now gone in M:O 2004?

    Wait – the feature shuts down in a really big doc? Wow, suicidal features. You’ve achieved it – the <a href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/disease/p53.html&e=9797">p53 gene</a> in software!

    Say hi to Jack btw.

  2. rape stories says:

    Best of the text i read about a problem.

  3. Chris Conway says:

    Hi there,

    This is my first post on here, uh oh.

    Anyway, as for CPU usage, I can tell you one thing that does use 100% cpu and that’s when you click on the margin button to slide it left and right. Even just holding it and not moving it seems to use 100% CPU.

    Scrolling up and down the document uses roughly 60% on my laptop (a week old so good specs) and same on PC (even better specs.) However Internet Explorer is just as bad when scrolling.

    Hope that helps get the problem fixed anyway.

    Cheers,

    Chris

  4. dstrange says:

    Hi Chris, I can’t think which button you mean.  Are you on Word 2007?

  5. Chris Conway says:

    Hell again,

    Sorry about the delay in getting back to you.

    Here is a picture I uploaded of the button I am referring to.

    http://members.optusnet.com.au/~salcon/word2007-laggybar.JPG

    Let me know if you still have any dramas finding this problem.

Skip to main content