Med Windows 10 kommer udviklere hurtigere ud til mange flere brugere


Windows 10 er ikke blot frit tilgængelig for helt op mod 90 procent af alle nuværende Windows-brugere, men også første eksempel på et pc-operativsystem, der kan køre samme kode som mobile enheder. Det gør operativsystemet særligt interessant for udviklere, fordi de hurtigere kommer ud til langt flere brugere end tidligere.

Det er næppe første gang, at en producent sender et stykke software på gaden og finder de store ord frem. Men når Windows 10 frigives sidst i juli, så bryder operativsystemet dog med normerne på flere måder, end nogen formentlig havde troet muligt for blot få år siden.

”Først og fremmest kan Windows 10 i realiteten uden videre anvendes af langt, langt de fleste brugere, der i dag sidder med Windows 7 eller 8, hvilket svarer til cirka 90 procent af alle Windowsbrugere. Og selv ældre maskiner kan trække Windows 10 uden at miste pusten. Så jeg tror, at adoptionsraten kommer til at stige hurtigere end ved praktisk taget et hvilket som helst andet OS, vi nogensinde har sendt på gaden,” siger Martin Thorning Hansen, Business Group Lead for Windows i Microsoft Danmark.

Nem opgradering og hyppige nyheder i vente

Samtidig kan opgraderingen i al væsentlighed køre af sig selv, mens man arbejder videre på computeren. Det gør livet en kende lettere for brugere og it-administratorer, end hvis computeren er ukontaktbar i timevis, som det kunne ske ved tidligere opgraderinger.

Ligeledes ventes Windows 10 at blive opdateret og få flere nye funktioner løbende i stedet for – som vanligt – i store kodeklumper med års mellemrum. Derfor regner Martin Thorning Hansen heller ikke med, at der kommer en Windows 10.1 eller 10.2 om et år; der tunes og bygges ganske enkelt videre på basisudgaven, så forbrugere og virksomheder jævnligt får nye muligheder.

”Men vi er dog opmærksomme på f.eks. at give virksomhederne mulighed for selv at beslutte, om en given opdatering skal rulles ud eller ej. Vi vil jo helst ikke skabe problemer for dem, hvis en eller anden ny funktion viser sig at lave ballade med deres infrastruktur eller processer,” siger han.

En kode på tværs af alle enheder

”For udviklere er det måske mindst lige så interessant med Universal Apps, hvor du bliver i stand til at bygge software, der fungerer på tværs af Windows til pc, phone, tablets og Xbox. Indbygget intelligens sørger for, at grænsefladen selv skalerer til formålet, så tingene faktisk også fungerer for slutbrugeren, uanset hvor stor skærmen er. Endelig handles alle Windows-apps fra én og samme store, så brugerne ikke behøver at lede 3-4 forskellige steder for at finde dit produkt,” forklarer Martin Thorning Hansen.

”Skal man skære helt ind til benet, når du altså potentielt både de nuværende brugere af Windows 7 og 8, som opgraderer til 10 – og det vil nok være de fleste – samt alle dem, der bruger alle mulige andre Windows-devices. Udviklere kommer kort sagt hurtigere ud til mange, mange flere brugere end nogensinde før,” siger han. Der vil dog, bemærker Windows-chefen, være en del tilfælde, hvor hardwaren på ældre maskiner ikke følger med de nye funktioner.

”Men hvis du har skrevet en app, der bruger touch – og brugerens pc tilfældigvis ikke har det – så kan hun jo bare betjene den med mus eller touchpad. Sværere er det heldigvis ikke.”

Det klassiske Windows-udseende er tilbage

Hvor Windows 10 på en række områder bryder med vante måder at gøre tingene på, er brugergrænsefladen til gengæld genkendelig og længe ventet for dem, der er glade for det klassiske Windows-look.

”Vi må jo nok erkende, at ikke alle var lige begejstrede for grænsefladen i Windows 8. Den manglede f.eks. en del af de kendte greb og knapper, proceslinjen og så videre. Mange brugere fandt sig aldrig rigtig til rette. Det har vi taget hånd om i Windows 10, der har et mere klassisk udseende i stil med Windows 7. Samtidig er den stadig touchvenlig og nem at bruge, hvis du f.eks. sidder med en Surface,” forklarer Martin Thorning Hansen.

Ny browser gør så småt klar til at tage over efter IE

noter eller det arbejde, man har foretaget online, mellem enheder.

”Tusindvis af web-apps og grænseflader er skrevet til Internet Explorer, og mange virksomheder ville få store problemer, hvis vi bare lagde den ned. Så IE lever videre i den forstand, at vi opdaterer den og sørger for, at den er sikker at arbejde med. Men det er tyve år gammel teknologi, og vi bruger nettet på en helt anden måde i dag, end da IE kom på banen. Derfor var der behov for en ny browser, og der er nok ikke tvivl om, at Edge er fremtiden og det, der skal til for at gøre sig gældende fremover i konkurrencen med f.eks. Chrome, Firefox og Safari,” siger Martin Thorning Hansen.

Se spørgsmål og svar om Windows 10.

Skip to main content