Više informacija o Windows Phone 8 platformi


Uz ovogodišnju Build konferenciju programerima je ponuđen i ranije najavljeni Windows Phone SDK 8.0, koji omogućava razvoja aplikacija za Windows Phone 8 i Windows Phone 7.1 platformu, odnosno uređaje. Za programere iz Bosne i Hercegovine, dobra vijest je da konačno mogu kreirati račun za Windows Phone Dev Center te u ovom trenutku poslati besplatne Windows Phone aplikacije na Windows Phone Store. Cijena takvog računa iznosi 99 dolara godišnje, a uključuje mogućnost otključavanja do 3 Windows Phone uređaja za potrebe lokalnog testiranja aplikacija. Ukoliko ste student na fakultetu koji ima DreamSpark pretplatu, Windows Phone Dev Center račun možete dobiti besplatno.

Prije nego se osvrnemo na neke od brojnih novosti koje donosi Windows Phone 8 platforma, bitno je naglasiti da se aplikacije razvijene za Windows Phone 7.5 uređaje mogu pokretati na Windows Phone 8 uređajima, dok aplikacije razvijene isključivo za Windows Phone 8, se neće moći pokretati na Windows Phone 7.5 uređajima. Windows Phone SDK 8.0 vam omogućava da iz jedinstvenog okruženja razvijate aplikacije za obje platforme uz odgovarajuće emulatore. Da bi instalirali novi SDK, neophodno je da imate instaliran Windows 8 Pro operativni sistem u 64-bitnoj verziji, odnosno da vaš procesor podržava Second Level Address Translation (SLAT). Ukoliko vaš računar ne ispunjava ove zahtjeve, možete nastaviti sa razvojem aplikacija korištenjem Windows Phone SDK 7.1, odnosno Visual Studio 2010 Express for Windows Phone. Sve dostupne Windows Phone SDK verzije možete preuzeti sa ove adrese.

Iako je interfejs Windows Phone 8 uređaja korisnicima već prepoznatljiv, broj novosti koji se odnose na razvoj aplikacija je zaista nevjerovatan. Ugrađeni emulatori vam omogućavaju da testirate aplikacije kroz 3 rezolucije (WVGA, WXGA i 720p), odnosno sa 1 GB ili 512 MB RAM-a, kako bi bili sigurni da vaše aplikacije rade dobro na svim uređajima. Osim toga, Windows Phone 7.1 emulatori vam omogućavaju da testirate sa 512 MB i 256 MB RAM-a, pri razvoju Windows Phone 7.1 aplikacija. Ovi emulatori ne zahtijevaju procesore sa SLAT podrškom. Svi koji su radili na razvoju Windows Phone aplikacija sasvim sigurno će cijeniti i podršku za testiranje ponašanja aplikacije u slučaju bez Internet konekcije. Osim toga, unaprijeđeno je i automatsko testiranje aplikacija uz detaljnije izvještaje koji vam mogu pomoći pri testiranju i optimizaciji.

Svakako vrijedi spomenuti i podršku za razvoj kroz C++, odnosno popularne game engines poput Unity ili Havok, odnosno cross-platform framework kao što je PhoneGap (Cordova), Ogre3D, appMobi, SQLite, Forge i drugi, što bi trebalo olakšati razvoj ukoliko paralelno radite na razvoju aplikacija za više platformi. Ukoliko se odlučite na razvoj za Windows Phone 8 i Windows 8, svakako ćete imati mogućnost i dijeljenja koda među aplikacijama, korištenjem Portable Class Libraries, o čemu nešto više možete saznati ovdje.

Ovaj članak ne nudi detalje o promjenama koje donosi Windows Phone 8 platforma, budući da su kolege iz Microsofta već ponudile veliku količinu informacija vezanih za Windows Phone 8 platformu pa vam preporučujem da pročitate i:

- Predstavljamo Windows Phone SDK 8.0
- Detalji o Windows Phone 8 razvojnoj platformi 
- .NET Framework za Windows Phone 8
- Cross-platform frameworks & game engines podrška

Konačno, preporučujemo vam da pregledate i video materijale sa Build 2012 konferencije koji su vezani za Windows Phone 8. Radi se o 20 kvalitetnih predavanja raspoređenih kroz 4 dana Build konferencije. Uživajte!

Comments (0)

Skip to main content