Dva nova MVP-a iz Bosne i Hercegovine


Kolege Spaso Lazarević i Adem Šabić od 1. oktobra se mogu pohvaliti sa prestižnom MVP titulom, dodijeljenom od strane Microsofta, kao priznanje za iskazanu tehničku ekspertizu te aktivno učešće u zajednici. Rad kolege Spase u proteklom periodu je prepoznat u kategoriji "Visual C#", dok je Adem MVP titulu dobio za "ASP.NET/IIS". Osim spomenutih kolega, svoju titulu obnovio je i Jasmin Azemović, u kategoriji SQL Server.

Podsjećamo, MVP (Most Valuable Professional) program prepoznaje stručnajke koji se ističu u svom tehničkom znanju te aktivnostima u zajednici kroz održavanje predavanja, objavu članaka o novim tehnologijama te pružanje podrške ostalim korisnicima i članovima zajednice. U svijetu trenutno djeluje preko 4.000 stručnjaka sa MVP titulom, koji dolaze iz preko 90 zemalja te godišnje odgovore na preko 10 miliona pitanja koja su vezana za oko 90 Microsoft tehnologija, prepoznatih kroz MVP program.

Par riječi o našim novim MVP-ovima:

Spaso je diplomirao na Fakutletu Tehničkih Nauka u Novom Sadu 1999 sa zvanjem dipl. inž. elektrotehnike. Programiranjem se bavi više od 10 godina (C#, VB6, Progress). Trenutno zaposlen kao Software Developer u Nova Banka AD Banja Luka. Ima tri godine iskustva kao asistent na Fakultetu za informacione tehnologije na SPU, Bijeljina. Aktivni član MsCommunity.ba i Leader za .NET User Group Bijeljina od njenog osnivanja, decembra 2009. godine. Aktivno promoviše Microsoft tehnologije kao predavač na Microsoft događajima u okruženju. Dobio priznanje Microsoft Community Contributor Award 2012 za doprinos na forumima posvećenim Visual Studio LightSwitch. Redovno održava i blog kojeg možete pronaći ovdje.

Adem je po struci diplomirani inženjer informacijskih tehnologija. Radi na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru kao asistent u oblasti Softverskog inženjeringa. Pored nastave u sklopu predmeta Web tehnologije, vodi razvoj sistema za provjeru znanja, kao jedne komponenata E-University Systema te sa studentima isprobava nove tehnologije i primjenu u raznim web projektima. Područja naučnog interesovanja su mu: sistemi preporuke, data mining, human computing, distribuirano računarstvo, sigurnost i zaštita informacijskih sistema. Objavio je nekoliko naučno-istraživačkih radova na temu sistema preporuke i sistema za provjeru znanja. Trenutno pohađa master program Business Computing. Voli izazovne i neobične projekte te je stoga učestvovao i na različitim projektima kao projekt manager, ali i kao konsultant i developer. Na prvoj Microsoft Network konferenciji u Banja Luci njegovo predavanje It's time to expect more: HTML5, CSS3 and Javascript je svrstano među tri najbolja predavanja u MS Community dijelu konferencije, a taj uspjeh je ponovio i sa predavanjem na drugoj MS NetWork konferenciji u Mostaru. Ademov blog možete pronaći na ovoj adresi.


Više informacija o MVP programu, odnosno načinu na koji i vi možete postati MVP, možete pronaći na ovoj stranici.

Skip to main content