Najava MobilityDay 2012 konferencije


Vodeća konferencija u regiji posvećena mobilnim tehnologijama, MobilitDay, ove godine će se održati 27. septembra u zagrebačkom hotelu Antunović. Konferencija će okupiti IT profesionalce iz regije koji se bave mobilnim tehnologijama, odnosno poslovnim aspektima sistema, razvojem aplikacija, infrastrukturom ili održavanjem. Središnja tema ovogodišnje konferencije je Multiplatformska povezanost – povezivost uređaja različitih form faktora na nivou dijeljenja podataka preko cloud servisa i razvoja aplikacija.

Predavanja na konferenciji će držati vodeći domaći i strani stručnjaci na području mobilnog razvoja i mobilnog poslovanja, a među njima se nalaze i predavači iz Microsoft Community, voditelji korisničkih grupa, odnosno MVP-ovi. Među predavačima su ove godine ponovo 4 predavača iz Bosne i Hercegovine, Damir Dizdarević (Mobile Platforms on the Road - ITPro view), Damir Dobrić (Mobilne aplikacije i servisi), Adis Jugo (SharePoint Server 2013 i razvoj mobilnih aplikacija: na zemlji, u oblaku, te voćna salata) i moja malenkost (Kako zaraditi na mobilnim aplikacijama u regiji).


Posebno raduje i najava da bi ovogodišnja MobilityDay konferencija mogla okupiti rekordan broj učesnika iz naše zemlje, jer je zahvaljujući organizatorima konferencije, prije svega Tomislavu Bronzinu i Andreju Radingeru, te sponzorima, iz BiH priliku za učešće dobio veliki broj voditelja i članova INETA / MSCommunity grupa, profesori iz škola i fakulteta iz Banja Luke, Tuzle, Mostara i Sarajeva, odnosno lokalnih organizacija koje podržavaju IT start-up projekte kao što su Inovacijski centar Banja Luka, INTERA Mostar, učesnici USAID projekta "Partneri za inovacije" itd. Na konferenciji će se naći i ekipa studenta sa mostarskog FIT-a, koji će predstaviti EpySolution, projekat sa kojim su se takmičili na Imagine Cup 2012 takmičenju, a koji im je omogućio da dobiju poziv za učešće u INTERA tehnološkom parku u Mostaru, baš kao i Microsoft Student Partneri iz BiH, Jelena Miodragović i Nikola Čupić, koji sudjeluju u organizaciji same konferencije.

Što se tiče samih predavanja, ona su podijeljena na četiri segmenta: Poslovni smjer, Razvojni smjer, ITPro smjer te Tableti i Pametni uređaji:

- Poslovni smjer namijenjen je IT menadžerima, savjetnicima i donosiocima poslovnih odluka. U ovom smjeru će biti govora o vrijednosti uvođenja mobilnih uređaja u svakodnevno poslovanje, uz prikaz konkretnih primjera iz prakse.
- Razvojni smjer namijenjen je projektantima, razvojnim inženjerima i testerima na različitim mobilnim platformama. Predavanja su fokusirana na primjenu postojećih znanja u razvoju mobilnih rješenja, sa naglaskom na nove i nadolazeće tehnologije i alate.
- ITPro smjer namijenjen je projektantima i sistem inženjerima koji žele čuti više o integraciji sa poslužiteljima, kao što je Exchange Server, SQL Server, Lync Server, različiti cloud servisi, ali i o održavanju i masovnoj implementaciji uređaja u poslovnoj okolini.
- Tableti i Pametni uređaji smjer će biti posvećen različitim aspektima implementacije, korištenja i razvoja aplikacija za tablete i druge pametne uređaje u svakodnevnom životu i poslovanju. Ogromna ekspanzija ovakvih uređaja u zadnjih godinu dana u svim segmentima daje naznake da će se taj trend nastaviti i dalje, a ovaj smjer daje pregled upravo tog trenda danas i najavu za sutra.

Ukoliko se još niste prijavili za konferenciju, to još uvijek možete učiniti, te iskoristiti popust na kotizacije od čak 80% za studente, odnosno 40% za članove INETA Europe / MSCommunity korisničkih grupa. Više informacija o konferenciji možete pronaći ovdje. Vidimo se u Zagrebu!

Comments (0)

Skip to main content