Održana prva MSCommunity konferencija


Krajem prošle sedmice u Sarajevu je podržana prva cjelodnevna konferencija u organizaciji MSCommunity zajednice. Održavanje ove konferencije predstavlja i svojevrstan jubilej, budući da je na taj način obilježeno 5 godina djelovanja lokalne zajednice, sa user grupama koje su formiranje u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. MSCommunity konferencija je sadržajno podijeljena na dva dijela, sa predavanjima namijenjenim programerima, odnosno IT profesionalcima.

Za samu konferenciju vladalo je veliko zanimanje te su praktično sva mjesta popunjena za manje od dva dana nakon otvaranja registracija. Među predavačima našli su se vodeći lokalni stručnjaci i MVP-ovi, uz kolegu Luku Manojlovića, koji je stigao iz Slovenije. Konferencija je otvorena uvodnim predavanjem kolege Damira Dizdarevića, lidera lokalne zajednice, koji je sve prisutne podsjetio na početak rada zajednice, odnosno pozvao sve prisutne i partnere, da podrže rad zajednice, odnosno lokalnih user grupa. Kao što je poznato, sastanci koji se održavaju u sklopu user grupa širom Bosne i Hercegovine, su najbolji način da saznate novosti vezane za nove Microsoft tehnologije i njihovu praktičnu primjenu, odnosno za postavljanje specifičnih pitanja te druženje sa kolegama. Više informacija o pojedinim grupama, temama i terminima sastanaka, je moguće naći na MSCommunity.ba portalu, a bitno je naglasiti da je učešće u grupama besplatno te su predavači sa zanimljivim temama uvijek dobrodošli.


O značaju zajednice za lokalni ured Microsofta govorila je i direktorica ureda, Lejla Zukić-Krivdić, koja je naglasila kako osnivanje zajednice praktično prati i osnivanje ureda, te poručila da će Microsoft BiH i u budućnosti snažno podržavati napore lokalne zajednice i partnera. Tokom zajedničke sesije za sve učesnike, Damir Dizdarević je prezentirao i novosti u Microsoft edukaciji i certifikaciji, uz napomenu da do 31. maja 2013. godine važi "Second Shot" ponuda, koja svima koji polažu Microsoft certifikate omogućava da u slučaju da ne prođu certifikaciju prvi put, drugu šansu dobiju besplatno.

Među ciljevima prve MSCommunity konferencije svakako se našlo i predstavljanje novih proizvoda, koji još uvijek nisu komercijalno dostupni, pa se tako lokalno po prvi put pričalo o Lync Server 2013, odnosno SharePoint 2013. Programerska sekcija je iskorištena i za svojevrsno zvanično predstavljanje Visual Studio 2012 alata za razvoj, budući da se konferencija održala samo 2 dana nakon zvaničnog predstavljanja.


Spaso Lazarević je prisutne upoznao sa ključnim novostima i promjenama vezanim za Visual Studio, dok su kolege Bahrudin Hrnjica i Dragan Panjkov, govorili o razvoju Windows 8, odnosno SharePoint aplikacija kroz Visual Studio 2012. Među predavanjima svakako vrijedi spomenuti i uvodno predavanje o Windows Server 2012 novitetima, koje je održao Damir Dizdarević, odnosno predavanje na koje se nadovezao Luka Manojlović, Hyper-V 3.0, koje je pobralo simpatije prisutnih, baš kao i Windows 8 poslovna aplikacija, nazvana Ćevap Explorer, koju je demonstrirao kolega Hrnjica. Konferenciju su svojim predavanjima zaključili Igor Puhalo, koji je govorio o deset ključnih karakteristika System Center 2012 Configuration Managera, odnosno Igor Perić, koji je prisutne uz praktičan demo upoznao sa novostima u Kinect for Windows SDK 1.5, odnosno potencijalima Kinecta za korištenje izvan industrije igara.


Nakon konferencijskog dijela, svi oni koji su ispunili anketni formular vezan za organizaciju konferencije i predavanja, dobili su priliku da učestvuju u izvlačenju zanimljivih nagrada kao što su Microsoft edukacija, periferijski proizvodi, Windows Phone 7.5 uređaj itd. Nadamo se da će uz veoma pozitivna iskustva i reakcije nakon konferencije, narednu MSCommunity konferenciju podržati još veći broj lokalnih partnera, sve u cilju organizacije još kvalitetnije konferencije sa više predavanja koja bi bila posvećena ekspertima u pojedinoj oblasti. Dodatne fotografije sa konferencije možete pronaći na MSCommunity Facebook grupi, dok će PowerPoint prezentacije sa konferencije biti postavljene na MSCommunity.ba portal.

Comments (0)

Skip to main content