Početak Imagine Cup 2013 takmičenja


Pred nama je nova sezona Imagine Cup takmičenja. Nakon finala koje se prije par mjeseci održalo u Australiji, svi zainteresirani učenici (sa napunjenih 16 godina) i studenti, već od danas se mogu prijaviti za Imagine Cup 2013 takmičenje kroz tri glavne kategorije (World Citizenship, Games, Innovation) te Izazove (Windows 8, Windows Azure, Windows Phone) uz nagradni fond od preko 300.000 američkih dolara.

Tokom proteklih deset godina, kroz Imagine Cup je prošlo više od 1,65 miliona takmičara, koji su se nadmetali u razvoju aplikacija namijenjenih rješavanju nekih od najvećih problema današnjice, uz postizanje zavidnih rezultata. Bosnu i Hercegovinu je u finalu Imagine Cup 2012 takmičenju predstavljao SPU Team iz Bijeljine, sa Slobomir P. Univerziteta, uz zapažen rezultat ostvaren u Sidneju, a naši momci su dobili i priliku da u novembru posjete Microsoft Build konferenciju u Redmondu.

Imagine Cup 2013 kategorije:

  • World Citizenship. Razvoj aplikacija na Microsoft platformi koje imaju pozitivan utjecaj na čovječanstvo, poput projekata koji se mogu ticati rješavanja edukacijskih, socijalnih ili zdravstvenih problema.
  • Games. Razvoj igara koje ciljaju na mlade, a izrađene su na Microsoft platformi (Windows 8, Windows Phone, Kinect for Windows SDK i Xbox Indie Games).
  • Innovation. Razvoj aplikacija koje se fokusiraju na inovacije, poput aplikacija vezanih za društvene mreže, online kupovinu ili pretragu i slično, a koje su izrađene korištenjem Microsoftovih alata i tehnologija.

Za svaku od spomenutih kategorija obezbijeđene su novčane nagrade, i to od 50.000, 10.000 i 5.000 USD za prvo, drugo i treće mjesto. Bitno je naglasiti da Imagine Cup 2013 takmičenje ovaj put nema zadanu okvirnu temu te je učesnicima ponuđena veća sloboda u izboru tema i pristupa rješavanju određenih problema.

Osim ovih kategorija, studenti se mogu prijaviti i za posebna takmičenja (Challenges) koja se fokusiraju na specifične tehnologije i platforme, poput Windows 8, Windows Phone i Windows Azure, a uz put na finale mogu osvojiti i nagrade od 10.000, 5.000 i 3.000 USD za prvo, drugo i treće mjesto.

Veliko finale Imagine Cup 2013 takmičenja se održava od 8. do 11. jula 2013. godine u St. Petersburgu, a svi finalisti će dobiti i priliku da aplikaciju za Microsoft Imagine Cup Grants program, koji predstavlja trogodišnji Microsoftovu investiciju vrijednu 3 miliona dolara, kroz koju Microsoft želi pomoći studentima da realiziraju svoje ideje i inovativne projekte.

U Bosni i Hercegovini neće biti organizirano lokalno Imagine Cup takmičenje, no svi studenti i timovi se do finala mogu izboriti kroz online prijavu svojih projekata i ideja. Prijavu za takmičenje možete izvršiti putem zvanične stranice, dok novosti u vezi Imagine Cup 2013 takmičenja možete pratiti putem zvaničnog bloga.

Comments (0)

Skip to main content