Predstavljeni Microsoft Surface tableti


Početkom sedmice na press konferenciji u Los Angelosu, Microsoft je predstavio svoju viziju Windows 8 baziranih tableta, u formi Surface uređaja. Tokom konferencije, predstavljeni su modeli na ARM i x86 arhitekturi, a koje povezuje Windows operativni sistem.

Do sada ste sigurno čuli kako "slika vrijedi više nego hiljadu riječi", no u ovom slučaju za demonstraciju mogućnosti Surface tableta najbolje je pogledati priloženi video ispod, posebno kada je u pitanju demonstracija inovativnih Touch Cover i Type Cover dodataka.

[View:https://www.youtube.com/watch?v=dpzu3HM2CIo]

Ukoliko se odlučite za model baziran na x86 arhitekturi, to znači da ćete Surface sa Windows 8 Pro operativnim sistemom moći koristiti i za pokretanje tradicionalnih Windows aplikacija, odnosno u kombinaciji sa ponuđenom tastaturom ili drugim dodacima, te ovim tabletom praktično zamijeniti svoj notebook računar. S druge strane, Surface sa Windows RT operativnim sistemom se može pohvaliti sa HD ekranom, debljinom od svega 9,3 mm i masom od 676 grama, a bit će dostupan u verzijama sa 32 GB ili 64 GB prostora, uz mogućnost korištenja microSD kartica, povezivanja različitih dodataka putem USB 2.0 porta te korištenja aplikacija iz Office 15 paketa.

Već ranije je objavljeno da će sve Windows 8 Metro Style aplikacije razvijene kroz Visual Studio 2012 raditi na Windows RT (ARM), odnosno x86-baziranim uređajima, što znači da se programeri ne moraju brinuti o platformi za koju razvijaju svoje aplikacije. Detaljne informacije o Surface tabletima možete pronaći ovdje. Prvo predstavljanje Surface tableta jasno pokazuje da je sada pravo vrijeme za početak razvoja Windows 8 Metro Style aplikacija.

Comments (1)

  1. Zoli says:

    During the official presentation of the new Microsoft Surface tablet, Windows Executive Steven Sinofsky opens up Internet Explorer and the tablet crashes.

    http://www.youtube.com/watch

Skip to main content