SPU Team u finalu Imagine Cup 2012 takmičenja!


Bosna i Hercegovina i ove godine će imati predstavnike u finalu Imagine Cup takmičenja, koje se održava u Sidneju u periodu od 6. do 10. jula ove godine. Bosnu i Hercegovinu predstavljat će "SPU Team", odnosno skupina studenata sa Slobomir P Univerziteta (Branko Krstić, Igor Perić, Igor Lale) uz Igora Tomića, kolegu sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Naš tim se do finala "probio" u kategoriji softverski dizajn, gdje će se sa preostalih 71 timova iz čitavog svijeta boriti za pobjedu. Svakako vrijedi spomenuti i da je mentor tima bio Darko Lakić, asistent na Slobomir P Univerzitetu.


Iako je samo jedan tim iz naše zemlje prošao u veliko finale, svakako treba pohvaliti i ostale timove i pojedince iz BiH koji su ove godine učestvovali u Imagine Cup takmičenju, posebno timove sa Fakulteta informacijskih tehnologija Mostar (Windows Phone Challenge) te drugi tim sa SPU (PlayIT), koji se uz "SPU Team" također probio u "top 100" timova u Kinect Fun Labs Challenge takmičenju.

Podsjećamo, Imagine Cup je takmičenje za studente koje organizira Microsoft, a koje je od svog početka u 2003. godini, do sada privuklo preko 1,65 miliona studenata iz 190 zemalja. Cilj takmičenja je motivirati studente da korištenjem tehnologije pristupe rješavanju nekih od najvećih problema današnjice uz stjecanje novih znanja i povezivanje sa studentima širom svijeta. Više informacija o Imagine Cup takmičenju možete pronaći ovdje.

Comments (2)
  1. Svakako je ovaj usjeh Bijeljinske ekipe za svaku pohvalu.

    Ostaje za zaljenje cinjenica da BH nema takmicenje studenata ciji bi pobjednici imali siguran prolaz u finale. Ovako, nase ekipe iz BH moraju da prodju znacajno tezi put putem online kvalifikacija gdje je mogucnost prolaska znacajno umanjena zbog velike konkurencije.

    Nadam se da ce ovaj usjeh tima koji vodi Darko Lakic pozitivno uticati na lokalno takmicenje u narednom periodu jer je potrebno da postoji dovoljno veliki broj ekipa u jednoj kategoriji za odrzavanja takmicenja.

    Pozdrav

  2. Od naredne godine svi timovi, bez obzira da li bilo lokalno finale ili ne, morat ce proci online kvalifikacije. Za pobjednike lokalnih takmicenja vise nece biti garantovanog plasmana u veliko finale.

Comments are closed.

Skip to main content