Windows Phone promocija i lokalne aplikacije


Windows Phone 7, zajedno sa prvim pametnim telefonima baziranim na ovom operativnom sistemu, dostupan je od oktobra 2010. godine, dok je Microsoft tokom oktobra 2011. godine ponudio i besplatnu nadogradnju na verziju 7.5, poznatu i pod kodnim imenom "Mango". Ova nadogradnja donijela je veliki broj novina, među kojima su podrška za multitasking, Internet Explorer 9, Twitter integracija, itd. Microsoftovi partneri su iskoristili ovu priliku te ponudili nove modele pametnih telefona koji dolaze sa predinstaliranim Windows Phone 7.5 operativnim sistemom, a u međuvremenu su se neki od tih modela pojavili i na bh. tržištu.
 
Kako bi približili Windows Phone platformu krajnjim korisnicima, u proteklih par sedmica kontaktirali smo neke od najpoznatijih bloggera iz Bosne i Hercegovine, te im ponudili Windows Phone telefon na testiranje, kako bi utiske o Windows Phone platformi prenijeli svojim čitaocima. Hana je preko svog bloga Bosanka.net prenijela iskustva o korištenju HTC Radar pametnog telefona uz Windows Phone 7.5 te ga preporučila za korištenje onima koji "vise" na društvenim mrežama. 

Sa kolegom Zoranom napravili smo još zanimljiviju akciju, budući da je Zoran kroz blog CopyPaste.ba, svojim čitaocima ponudio zanimljivu seriju članaka nazvanu "15 dana uz Windows Phone", a kroz koju je detaljno opisao sve ključne segmente Windows Phone operativnog te iskustva usporedio sa ostalim platforma koje je prije koristio. Ako želite da saznate kako se Windows Phone „ponaša u praksi“, ovo je definitivno serijal članaka koje trebate pročitati.

Ponukan člancima na spomenutim blogovima, novi Windows Phone korisnik postao je i Nedim sa bloga LazyOnions.com, koji je također objavio članak o iskustvu sa Windows Phone platformom, uz zaključak: "Nakon par dana korištenja, kada sve oduzmem i saberem, jako sam zadovoljan svojim novim telefonom i ne bih se vraćao na Android ili iPhone."
 

Za uspjeh platforme su neophodne i kvalitetne aplikacije, a od početka 2012. godine, dobili smo i četiri nove Windows Phone aplikacije iz Bosne i Hercegovine. Nedim Laletović ponudio je tri nove Windows Phone aplikacije, BH Mobile SMS (slanje besplatnih ili pristupačnijih SMS-a poruka korištenjem BH Mobile mreže), winPrayer (praćenje termina molitve) te Tricky Alarm (rješavanje različitih trikova kako bi deaktivirali alarm za buđenje). Sve aplikacije su izuzetno kvalitetne i korisne te svakako preporučujem da ih isprobate.
 
Semin Alkić, student na FIT-u u Mostaru i Microsoft Student Partner, razvio je aplikaciju za potrebe MS NetWork 2.0 konferencije, a ono što je zanimljivo istaći, jeste da je ova aplikacija tokom dva dana konferencije pokrenuta gotovo 600x te da je dobila veoma pozitivne kritike svih korisnika.
Comments (0)

Skip to main content