Te jong om te ontwikkelen? dacht het niet!


 

Kinderen, jongeren hebben allemaal eigen interessen en ideeen. Veel jongeren gebruiken technologie zoals de computer, mobiele telefoon en tablets. Enkele van deze jongeren zijn oprecht geintresseerd hoe je zelf een programma kunt maken voor deze technologie.

Microsoft biedt diverse hulpmiddelen zoals Small Basic en Kodu, prima startplekken om op speelse wijze programmeren te leren voor hobby of wellicht die droombaan in de toekomst Smile.

  

image 

Wat is “Small Basic”?

Small Basic is een project dat een focus kent op het programmeren zo toegankelijk en makkelijk mogelijk maken  voor beginnende ontwikkelaars.  Small Basic bestaat uit 3 onderdelen:

 • De Taal
 • De Programmeer omgeving
 • Libraries

De inspiratie voor de Small Basic taal vloeit voort uit eerdere varianten van BASIC en is verder gebaseerd op de modernere .NET variant. De omgeving is simpel gehouden voor beginnelingen maar is wel uitgerust met alle features die wij ook aan de professionele ontwikkelaars aanbieden.

Voor wie is Small Basic bedoeld?

Small Basic is voor voor jongere bedoeld die willen beginnen met ontwikkelen. Testen met een leeftijdgroep van 10 tot 16 jaar was zeer succesvol, wel waren deze tests gedaan met personen waarvan de moedertaal engels is.

Testen met een volwassen doelgroep heeft aangetoond dat ook hier het product een handige hulp is om te beginnen met programmeren Smile.

How do I learn Small Basic?

Download en installeer de Small Basic software. Daarna ga je naar de “Getting Started Guide” voor de eerste stappen. Ook stellen wij een “curriculum” beschikbaar die klassikaal gebruikt kan worden om Small Basic te leren.

 

image

Kodu is een nieuwe visuele programmeer taal ontwikkeld voor het maken van spellen. Het is ontwikkeld om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor kinderen maar is door iedereen te gebruiken. Het gebruik van visuele elementen maken het mogelijk om heel snel te leren programmeren waarbij een Xbox controller gebruikt word voor input. (muis en toetsenbord worden ook ondersteund).

Veel voorbeelden zijn reeds gemaakt en beschikbaar om te spelen op http://www.kodugamelab.com

Comments (2)

 1. Erik Jongen says:

  Beste Gerard,

  Kan je me misschien helpen aan een Nederlandse versie van Kodu? Ik heb gezien dat je het zelf kan vertalen maar ik vroeg me af iemand dat misschien al gedaan heeft voor dat ik er zelf aan begin 😉

  Met vriendelijk groet, Erik

 2. Adam Rutter says:

  Beste Gerard,

  Kan je misschien het ''tutorial'' naar Nederlands gaan vertalen?

  Met vriendelijke groet, Adam

Skip to main content