MSDN NL februari nieuwsMicrosoft heeft de Release Candidate van IE9 vrijgegeven en al meer dan 2 miljoen downloads hebben er plaats gevonden in zeer korte tijd. Op www.beautyoftheweb.com kun je de download vinden. Daarnaast zijn er een aantal demo’s te vinden die de snelheid en de ondersteuning voor de diverse HTML5 standaarden laten zien. Persoonlijk ben ik erg blij met de nieuwe adres en zoekbalk bovenin je scherm. Je kunt er nu ook voor kiezen om de tabs op een aparte regel te plaatsen ipv op dezelfde regel als de adresbalk, een veelgehoorde wens van de gebruikers.


IE9 is interessant voor de webontwikkelaars omdat nu in HTML5 ontwikkeld kan worden volgens de op dit moment geldende standaarden, daarnaast heb je de mogelijkheid om met IE9 een zeer goede integratie te schrijven met Windows 7 door gebruik te maken van pinned sites, jumplists en notifcations. Je kunt je webpagina eigenlijk als een applicatie aanbieden in Windows 7 met de daarbij behorende gebruikers gemakken.


Over IE9 gesproken. Op de Mobile World Conference is tijdens de keynote van Steve Ballmer het een en ander aangekondigd over de volgende versie van Windows Phone. 1 van de aankondigingen was dat IE9 de browser wordt op de telefoon. Volledig hardware accellerated dus super snel. Sites die gebouwd worden met HTML5 en werken op de desktop zijn dus ook te bekijken in de browser op de telefoon. Naast IE werd ook nog gedemonstreerd dat we multitasking aan de telefoon gaan toevoegen. We kijken uit naar de lancering in de 2e helft van dit jaar. Op het gebied van API’s en developer mogelijkheden maken we meer bekend op de MIX in Las Vegas 12-13 April.


Er zijn al zeer veel ontwikkelaars geïnteresseerd in Windows Phone 7 development. Meer dan 1 miljoen downloads van de SDK, meer dan 28000 geregistreerde developers en meer dan 8000 applicaties in de marketplace. Ondanks het ontbreken van een marketplace voor eindgebruikers is het op dit moment al mogelijk om als ontwikkelaar applicaties te publiceren vanuit Nederland in de diverse marketplaces in 17 landen. Dat is ook wat we op dit moment zien gebeuren. Veel applicaties worden nu geschreven voor de internationale markt die natuurlijk steeds groter wordt bij elke nieuwe verkoop van een telefoon.


We hebben net ook een update van de ontwikkeltools uitgebracht voor Windows Phone 7. Deze loopt vooruit op de update die we begin maart gaan uitbrengen op de telefoon welke onder andere ondersteuning voor copy en paste toevoegt aan de telefoon. In een aantal scenario’s is het goed om je applicatie opnieuw te compileren met de geupdate tools.


Als je wilt beginnen met Windows Phone 7 development kun je starten op de App Hub. Daar download je de developer tools. Vergeet dan niet de januari update te installeren en je kunt aan de slag. Er zijn al diverse leuke applicaties geschreven die interessant zijn voor de Nederlandse Windows Phone gebruikers. Je kunt je hier ook registreren voor een developer account zodat je je toestel kunt unlocken en je je applicatie kunt submitten naar de marketplace.


Mocht je binnenkort een keer een dag aan de slag willen om samen met andere developers een Windows Phone 7 applicatie in elkaar te zetten dan nodig ik je van harte uit om langs te komen op de Windows Phone 7 LAN Party gehost door Sevensteps in Amersfoort en georganiseerd door Dotned.

Matthijs Hoekstra

Blog | Twitter | 

 

Comments (0)

Skip to main content