Pas på dit image – nettet husker alt


Internettet er en offentlig opslagstavle for alt fra familiefotos til politiske statements. Og med flere og meget populære sociale medier er nettet et sted, hvor alt bliver delt. Men alt for mange gange tænker vi ikke over, hvem det er, vi i virkeligheden deler vores holdninger og billeder med. Og det kan være farligt.

En ny undersøgelse fra Microsoft viser, at mere end halvdelen af de amerikanske teenagere og deres forældre ikke tænker over de mulige konsekvenser af det, de lægger ud på nettet.  Problemet er, at nettet husker det hele og for altid – til hele verdens skue. Nettet giver dig en digital profil, som du måske ikke helt selv er opmærksom på.

Især i dag, hvor de sociale netværk fylder meget, er det vigtigt at håndtere sin digitale profil varsomt. Ifølge undersøgelsen har seks ud af ti teenagere ”venner” i deres sociale netværk, som de aldrig har mødt, men som altså frit kan navigere rundt i deres personlige informationer.

Hvis du indgår i online-debatter og udtrykker dig politisk eller deler billeder af privat karakter, så udgør summen af de ting pludselig det indtryk, som andre internetbrugere har af dig som menneske. For det, vi lægger ud på nettet, er til fri fortolkning. Og det er værd at have in mente. Når du søger job, kan du være 79 procent sikker på, at virksomheden tjekker din digitale profil– det viser undersøgelsen fra Microsoft. Lige pludselig får billedet af den lidt for våde bytur eller den sarkastiske bemærkning i en online debat en helt anden og mere afgørende betydning, end man havde forestillet sig.

Ifølge Danmarks Statistisk lægger hver tredje af de 2,2 mio. danskere, som har en profil på et socialt netværk, billeder op, hvor der optræder andre personer end dem selv. Hver fjerde af disse personer har en åben profil – det svarer til omkring 160.000 personer. Havner man i en af disse personers billedgallerier, er der fri adgang for alle og enhver til at se med.

Hos Microsoft gør vi meget ud af at uddanne især de unge i at blive gode ”digitale borgere”. Der er netop blevet udgivet en hvidbog for, hvad man bør overveje, når man agerer på nettet og en guide til teenagere, som skal hjælpe dem med at være opmærksomme på den digitale profil – det spor, de efterlader online.

Fire gode tips til at undgå et dårligt ry på nettet:

  1. Tænk over, at ting du siger på nettet, kan blive brugt mod dig senere i livet.
  2. Hvis du er vred, skal du gå væk fra computeren. Internettet skal ikke være en losseplads for dine frustrationer.
  3. Søg på dit navn jævnligt, så du er opdateret med, hvad der ligger tilgængeligt om dig.
  4. Brug stærke, sikre password, skift dem ud jævnligt – og lad være med at dele dem med dine venner.

Vh Anders Adelhorst, pressechef - i-anadel@microsoft.com.

 

Comments (0)

Skip to main content