Windows i bilen – vil du genstarte?


Den gamle urban legend om, at Bill Gates på en teknologimesse efter sigende sammenlignede it-industrien med bilindustrien og erklærede, at: "'If cars had kept up with technology like the computer industry has, we would all be driving $25 cars that got 1,000 miles to the gallon," blev forleden aktualiseret på CeBit. GM svarede ifølge fortællingen - der er opspind fra ende til anden - igen med en pressemeddelelse med 10 punkter om, hvordan vores biler ville opføre sig, hvis GM lavede teknologi med Microsoft som forbillede. Blandt andet at du ville skulle genstarte din bil to gange daglig og slukke motoren ved at trykke på startknappen.
Selvom det er en urban legend,  er computerchips, processorer og avanceret software i dag blevet en helt grundlæggende forudsætning for de køreoplevelser, vi har vænnet os til i dag. Faktisk har Microsoft i dag en hel Windows-platform, som er udviklet til brug i biler. Denne platform dannede for tre år siden grundlaget for SYNC - et komplet infotainment-system, som Microsoft og Ford har udviklet sammen, og som gør det nemmere for føreren at interagere med bilen ved hjælp af bl.a. stemmestyring og touch-teknologi.

Ford udrullede i første omgang SYNC i deres biler på det nordamerikanske marked, hvor tre millioner biler foreløbig er forsynet med systemet. Men nu bliver den nyeste version af systemet også tilgængeligt for kommende Ford-ejere i Europa. Det kunne Fords CEO Alan Mulally fortælle, da han i går var på scenen på CeBit, i selskab med Jean-Philippe Courtois som er øverste chef for Microsoft International.

Microsoft og Ford har brugt mere end fem år på sammen at udvikle funktionalitet i SYNC. Kernen er Windows-platformen, som sikrer, at bilens forskellige elektroniske systemer kan tale sammen. SYNC er stemmestyret, så man fx kan skifte nummer på cd-spilleren, lytte til musik direkte fra sin smartphone, foretage samtaler på mobilen og få sine sms'er og e-mails læst højt uden at flytte hænderne fra rattet. Man kan sågar sende sms-svar ved hjælp af sin stemme.

SYNC er desuden indrettet til navigation og trafikinformation, og hvis man er træt af sin egen stemme, er der også en 8", interaktiv touchskærm til rådighed. Ved lanceringen i Europa vil SYNC kunne genkende 10.000 kommandoer på 19 forskellige sprog. Eftersom SYNC er bygget på Windows Embedded Automotive, kan eksterne udviklere udvikle funktioner og applikationer gennem API'er.

Vi glæder os til at gøre alle fortidens morsomheder til skamme - også i Europa. Du kan læse mere om SYNC og samarbejdet med Ford her.

VH Martin Rossen, kommunikationsdirektør - marossen@microsoft.com.

 

              

 

 

 

Comments (0)

Skip to main content