Visual Studio disappears when creating a Silverlight 3 Application


I have Visual Studio 2008 SP1 and Silverlight 3 tools on the laptop I’m writing this post on. Ten minutes ago I was trying to create a new Silverlight 3 application through the New Project Dialog and after creating the project Visual Studio just disappeared on me.

Usually when VS disappears instantly without the Watson dialog this means something really serious has happened, like a stack overflow, or an internal CLR exception.

I was almost going to log in to work to get the symbols and sources and start debugging, but doing a web search beforehand turned out to be a good idea. Indeed – it turns out to be a known bug in the CLR execution engine, serious enough so that we even released a hotfix for it:

You know that you’re seeing this issue if the Windows Application Error log contains the entry ID 1023:

.NET Runtime version 2.0.50727.3053 - Fatal Execution Engine Error (6FC85E00) (80131506)

Installing the hotfix 963676 from this location https://connect.microsoft.com/VisualStudio/Downloads/DownloadDetails.aspx?DownloadID=16827 helped to resolve the problem.

If you ran into this – sorry for the inconvenience!

Comments (2)

  1. DL says:

    Well, I had this happen to me with Visual Studio 2010.  It keeps disappearing on me after windows updates.  What do I do.  I just got the software so that I could learn to use it (i.e. you are dealing with a newbie) – any sufggestions?

  2. DL – what exact version of Visual Studio 2010 and Silverlight are you using? Is this Visual Studio 2010 RTM or SP1? Is this Silverlight 3, Silverlight 4 or Silverlight 5? Have you installed all the latest Windows Updates?

    Here are a couple of articles that describe how to investigate Visual Studio issues:

    blogs.msdn.com/…/how-to-debug-crashes-and-hangs.aspx

    blogs.msdn.com/…/how-to-investigate-and-report-visual-studio-issues.aspx

    If you like, you can get a call stack so that I know what's failing.

Skip to main content