Exchange 07 – WIN2008: Service ‘MsExchangeTransport’ failed to reach status ‘Running’ on this server.


If you have seen this error “Service ‘MsExchangeTransport’ failed to reach status ‘Running’ on this server” during exchange installation setup on Win 2008 check to see if you have done the following. 


 


Check both of these:



  1. By default you may have turned off IPv6 as you may have thought you didn’t require it during the installation of Win2008 or at a later stage. Also it is standard procedure to turn off unused features. Previous versions of exchange were fine with IPv4

  2. You may have done nothing and assumed correctly that  IPv6 is installed by default on Win2008.

Well if you have either situation then this is the likely cause of your problem.


 



  • If IPv6 in not installed -> reinstall it

  • Doing this from the command prompt may be easier -> “netsh interface ipv6 install” or


    • If you have the default install goto Start->Network(Right Click)->Properties->Mange network connections->(right click relevant connection)->Select Internet Protocol Version 6-> Click Install-> Add the relevant Service\Protocol\Client features.

Doing this from the command prompt may be easier 


 


Trying to kill the service and do anything manually to it doesnt make a difference.. 


 


Reboot the machine and reinitiate the setup


Fingers crossed and this does the trick – hopefully it helps 😉


 


If not there is a transport forum available from Microsoft at http://forums.microsoft.com/TechNet/ShowForum.aspx?ForumID=844&SiteID=17 


 


 


 update 19/01/09 if this fails ref my blog item. this will work





Exchange 07: Topology discovery failed, error 0x80040a02 (DSC_E_NO_SUITABLE_CDC) 195


 


 


 

Comments (5)

  1. paratz says:

    this applies for Exchange 2010 Beta too!!!

    Thanks,

  2. Pepijn van Vliet says:

    Strange though, that this is not mentioned in the prerequisites. Or at least that the installer doesn’t check for Ipv6 support.

  3. Airdao says:

    Exchange transport service will not start if you have:

    1) Less than 1gb of memory installed or

    2)if IPv6 is not enabled

    Fix it by enabling IPv6

    and by adding more memory

    If you are running it in a Virtual environment please add the memory resources to more than 2 gb

  4. Manuel Albero (ECUADOR) says:

    Is a good aport….i aplicate and yes the installation was successful….

    Excelente aporte aunque en mi caso fue necesario formatear mi sistema operativo habilitar el direccionamiento IPV6 que lo habia desabilitado en las opciones del adaptador de red…asignarle cualquier dirección IPV6..valida y listo todo funciono correctamente_____GRACIAS____THANKSSSSS

  5. PeteLong says:

    I hadn't disabled IPv6 and it bit me! Heres some more information that might be helpfull,

    <a href="http://www.petenetlive.com/…/0000577.htm">Exchange 2010 Install Error – 'Service 'MSExchangeTransport' failed to reach status 'Running' on this server'</a>

    Pete

    <a href="http://www.petenetlive.com">PeteNetLive</a&gt;