A couple of installation tips for Team Foundation Beta 3


I’ve been watching some of the internal discussion aliases over the last week as folks outside of our team have been installing Team Foundation and there are a couple of issues that have been seen that probably deserve some broad communication.


1) You must install WSS in server farm mode – the installation steps are clearly described in the installation documents but are different to Beta 2, so I think it might catch a lot of people out. You might see an error along the lines of “Windows Sharepoint Services is not configured as recommended by Team Foundation Server”. If you get this, go back to the install docs and make sure you followed the instructions.


2) Passwords containing “|” characters cause setup to fail. TFS Beta 3 will fail to install correctly if the TFSSERVICE or TFSREPORT account IDS or Passwords contain any of the following characters: double-quote (“); space ( ); pipe (|); less than (<).  The results vary depending on the character used, but the message you receive will not indicate that the failure was due to the presence of one or more of these characters in the user ID or password.



One cool thing that we added very recently in Beta 3 to our setup experience is “Find it Fix it” – commonly known as FiFi. This performs a diagnostic on your environment before proceeding with installation and can help catch a lot of common pre-req configuration issues.

Comments (6)

  1. Bruce Franson says:

    Thanks for the note on WSS in server farm mode – was not obvious from the docs, and of course I followed my notes from the Beta 2 install.

  2. James Dykes says:

    does TFS fail to install if your password contains an underscore (_) ? I’ve just tried installing with a password containing an underscore and the setup failed.. it gave an error about a web service event and stopped an app pool

  3. James says:

    i think you can definetly add an underscore to that list of invalid password characters… it worked fine when i changed my password.

    James

  4. David Kozikwoski says:

    Well I’m trying to set up TFS on a single server I have all the prerequisites installed and when I try to install TFS I get the Error “Windows SharePoint Services not Configured as Recommended by Team Foundation Server” so I go back to the install docs and see that under Single Server Deployment step 4 of the Windows SharePoint Services it states to select Server Farm and then click next. When I run the install for WSP with SP1 I never see a Installation Page to select this option. I see the License Agreement the when I select next I’m only presented with the install button.

  5. johnlawr says:

    David, can I suggest you visit the TF forums with a description of your experiences? We’re trying to collect information on other WSS problems that people are encountering and I’d love it if I or someone else was able to help you out – the forums are a great place to start that conversation. Try http://forums.microsoft.com/msdn/ShowForum.aspx?ForumID=68

Skip to main content