Knäpp på näsan i kaffekön


Idag så stod jag i kaffekön på Microsoft och utryckte en liten besvikelse över att Office 2010 (som jag kör internt så klart) antagligen kommer att ha en utmaning att fungera bra på Netbooks (som jag också har lyckats att få använda) eftersom Ribbon tar i runda slängar 20-25% av gränssnittet. Då fick jag en liten knack på axeln av produktchefen för Office som vänligt förklarade att om jag dubbelklickar på “Home”-fliken så minimeras Ribbon och om jag då klickar en gång till så fälls den ut men försvinner när jag markerar något annat, ända tills dess att jag dubbelklickar igen. Helt sonika fick jag krypa till korset och be om ursäkt, skämmas kopiösa mängder och nu glädjas åt att Office 2010 fungerar huuuuur bra som helst på Netbook.

Det här fungerar faktiskt redan idag i Office 2007, så här kan det se ut i Outlook när jag skriver ett nytt mail:

image

Och när jag dubbelklickat på “Message”-fliken:

image

Och efter att ha klickat en gång på menyraden:

image

Ibland är det roligt att ha fel…

Och förresten, du har väl inte missat Mikael Söderströms otroligt coola implementation av Ribbon med hjälp av jQuery för webbapplikationer.

image

Comments (7)

 1. Hmm.. Kanske skulle lägga in stöd för dubbelklick i jQuery Ribbon. 🙂

  /Mikael Söderström

 2. Well well.. 🙂

  Testa att dubbelklicka på rubrikerna här:

  http://dev.mikaelsoderstrom.se/scripts/jquery/ribbon

  Det är incheckat på CodePlex, men inte släppt som en release än.

 3. Mikael says:

  Sedan har ju Telerik en Office 2007 Ribbon och ja, den är häftigare förtillfället men M. Söderströms bidrag är väl en bra början och fördelen med Jquery ribbon är ju att det är enkelt att implementera via 3-4 rader javascripts kod.

  http://telerikwatch.com/2007/04/office-2007-ribbon-ui-for-radcontrols.html

 4. Mikael,

  Telerik har försökt efterlikna Office 2007, medan jag kör på Windows 7. Kika gärna på t.ex. Wordpad i Windows 7 så ser du fler likheter med den jag har skapat (det är just det som jag har haft inspiration från).

  Vad gäller funktionalitet i övrigt så kunde jag inte se något speciellt med den som saknas.

  Är det något speciellt du tänkte på (så jag kan implementera det)?

  /Mikael Söderström

 5. JonW says:

  Jahopp där ser man, då lärde man sig något nytt (och användbart) med Office  🙂

  Man brukar säga att en funktion som inte "syns" inte finns vilket är väldigt tydligt i detta fall.

 6. donald says:

  lysande vilken fin feature och vilken enorm useabliity miss. kan man inte få ett "klassik" mode i stället, ute i verkligheten svär de flesta användarna extremt mycket över ribbonen. så hälsa produktchefen det

Skip to main content