Skratta eller gråta?


Under mina snart 10 år på Microsoft så har jag alltid mötts av studenters skepsis att prova på Microsofts verktyg eftersom det har kostat pengar, till skillnad från några av våra konkurrenter som haft gratis-versioner.

Därför har vi under flera år erbjudit universitet och högskolor möjligheten att teckna speciella avtal (otroligt billigt) som gjort att alla studenter fått rättigheten att gratis använda dessa verktyg både i skolan och i hemmet för att utveckla och testa mjukvara, men det har inte riktigt lyft, det har bland annat varit svårt att hitta personen som suttit på licensen på institutionen.

Då gjorde Microsoft sina Express-versioner av Visual Studio som direkt kunde hämtas hem och användas för att skriva applikationer i både C++, C# och Visual Basic, men då uppstod ett motstånd att verktygen var minimerade och saknade all den vitala teknik som behövdes för att kunna lära sig programmera, som enhetstestning och avancerad "refactoring".

Ok, så vad gör vi Microsoft då, jo vi lyssnar på kommentarer och kritik och erbjuder helt sonika en omfattande plattform i form av Windows Server 2003 Standard Edition, Visual Studio 2005 och 2008 Professional Edition, SQL Server 2005 Developer Edition, XNA Game Studio 2.0 + prenumeration för att utveckla mot Xbox 360. Allt detta gratis så länge som du kan bevisa att du är studerande, förslagsvis via CSN-kortet och med hjälp av Mecenats webbsida kan du sedan hämta hem mjukvaran, kostnadsfritt!

Men nu vet jag inte om jag ska skratta eller gråta för de kommentarer som dyker upp i media och i forum handlar om djävulsdyrkan, strategier för att ta över världen, hur vi missförstår ordet "fri" och att vi minsann borde sluta ge bort våra saker gratis.

Kommer vi aldrig att lära oss att göra precis det som alla vill ha, för det måste väl vara, hmm, vänta jag har det på tungan, nej så kan det inte vara, kanske, nej, inte så heller, äh, jag vet inte... 🙂

Vet du?

Comments (14)
 1. Smetad Anarkist says:

  Det är förvånansvärt svårt att argumentera med "open source" människor. Flera av dom blankt vägrar lyssna på någon man har att säga.

  Fast angående erbjudandet till studenter, så är jag väldigt avundsjuk. Då jag inte är student så får jag inte ta del av erbjudandet. Jag har visserligen en msdn-prenumeration på jobbet. Men jag använder inga av programmen hemma. Där är det expressversionerna som gäller. Och jag tycker dom fungerar jättebra!

 2. Dan says:

  Köpte själv Visual Studio 6.0 med studentlicens vilket hjälpte mig mycket under min studietid, och förstås även på fritiden 😉 .  Tycker att det är kanon av MS att ge våra ungdomar en chans att få lära sig verktygen till ett mycket förmånligt pris.

  Ps. Har jobbat med MS teknik i snart 10 år och ångrar inte en minut av det. Ds

 3. Kalle says:

  Jag måste säga att det är ett grymt bra initiativ! Strategi för att ta över världen eller valfrihet för studenterna är ju fritt för tolkning…

 4. Vimpyboy says:

  Haha, misstänker att du har kika på IDG? Kommentarerna där var ganska roliga att läsa. Vad jag än skrev för positivt om det så kom flertalet open source-anhängare och klagade på att det bara är ren ondska bakom. 🙂

  Det blev dock positivare svar på aspsidan.

 5. Vad kan man säga. Dessa människor och typ alla som orkar skriva kommentarer på IDG hatar ju Microsoft för sakens skull.

  De påstår sig älska Open Source och öppenhet, men väljer iPod och deras låsta format som bara fungerar i iTunes och iPod. De vill få Linux förinstallerat på datorer, men blir förbannade när datorn blir dyrare pga Microsoft och andra programvaruleverantörer inte subvensionerar datorn om de får förinstallera deras program på dom.

  Helst skulle de nog vilja att Microsoft lade sig ned och dog, men om Microsoft gjorde det skulle klagamålen istället vara att Microsoft är oansvariga som inte tar hand om den stora skara Windows-användare som finns där ute.

  Jag har till och med hört dom som tycker Bill Gates är farlig för att han engagerar sig så mycket i din välgörenhetsstiftelse, för det är ju så hemskt att han ska bestämma inom vilka områden han vill lägga pengarna. Precis som att det vore bättre att han köper pizza för pengarna?

  Det är som Bart Simpsson säger:

  You’re damned if you do, and you’re damned if you don’t.

 6. Christian Habetzeder says:

  Ett strålande initiativ!

  Tappa inte modet bara för det finns två typer av människor här i världen; de som gör något och de som bara går efter och klagar.

 7. Patrik says:

  Jag förstår din uppgivenhet med tanke på vad folk skriver på platser som IDG.se och liknande, och förstår inte hur människor orkar med att hata och motarbeta något av ren princip.

  Hur som helst så tycker jag att det är ett lysande initiativ av Microsoft med fri programvara för studenter, och ni har gjort mer för utvecklar-Sverige än något annat företag eller organisation.

  Keep up the good work!

 8. jorjana says:

  Det skulle ju kunna ha att göra med dina smått dryga kommentarer om "alla" universitet och högskolor i Sverige? Du hade ju kunnat få ut precis samma budskap utan att idiotförklara hela sveriges högre utbildningsinstanser i samma slag? Helt enkelt genom att förklara att Microsoft genom dessa åtgärder vill erbjuda möjligheten för studenter att lära sig ytterligare en plattform för utveckling? En plattform som är vanlig inom yrkeslivet. Förhoppningsvis kommer många då upptäcka fördelarna med Microsoft’s produkter, som ju är många!

  Sen kan man ju faktiskt hävda att det är viktigt att högskolor och universitet håller sig någorlunda neutrala i sina val av t.ex. utvecklingsplattformar på sina utbildningar. Antingen genom att erbjuda många olika miljöer, eller genom att erbjuda någon open source variant som inte finns/utvecklas i vinstsyfte. Eller håller du inte med om det? För vad än Microsoft hävdar är anledningen till att erbjuda dessa verktyg till studenter så drivs ju Microsoft som företag betraktat givetvis i vinstsyfte.

 9. Trött says:

  Blir så trött! Klart att Microsoft vill tjäna pengar och därför försöker knyta så många användare till deras plattform som möjligt. Vad är det för fel med det? Det är precis vad alla företag i hela världen vill. Varför hymla med det? Sen måste jag säga att jag föredrar open source men om man nu valt en annan strategi – fine!

 10. JohanLindfors says:

  Tack för allas kommentarer!

  Jorjana: Mina smått dryga kommentarer har uppfyllt ett syfte, att få igång en dialog, som vi försökt i flera år. Att vara neutral innebär väl också att inte stänga dörrar oavsett vilken leverantör det gäller, och inte bara hävda att "ni är redan störst då ska vi inte hjälpa er ytterligare"? Alla företag har ett vinstintresse, oavsett om det är baserat på "open source" eller inte, frågan är väl bara vart intäkterna kommer att komma ifrån?

 11. Bulan says:

  Öppenhet är nog inte rätt metod för att knyta upp långsiktigt förhållande med nybakade utvecklare och andra IT-muppar.

  Studenter är flyktiga och otrogna per definition och natur. De lattjar med alla möjliga prylar, fildelar och har allmänt låg karraktär för vad som ska kosta eller inte kosta. Det ändrar sig med tiden och då de blir mogna att göra dom rätta valen borde det vara viktigt för MS att deras plattform blir det naturliga valet. Det baseras inte på öppenhet, glöm det …

  Rent kommersiellt kommer det urholka förtroende för MS när de flörtar med studenter.

 12. Ulf says:

  Mina kontakter med högskolor och exjobbare som skall göra projekt inom ex DotNet och Silverlight vet väldigt lite om "verkligheten" och hur vi jobbar. De är många gånger handikapade och har på sin höjd gjort enkla C# program men då oftast i expressversionerna (som de skaffat på ren hobbybasis). Fokus verkar ligga på Java hos många skolor. Jag tycker det är ett bra initiativ från MS och har redan kontakt med studenter som jublat att äntligen få "jobba på riktigt". (och bli anställningsbara).

  Säger inte detta bara som certified partner till MS utan ur ett krasst verklighetsperspektiv.

 13. Anders says:

  Jag tror att det är helt rätt väg att gå att erbjuda studenter möjlighet att köra er programvara. Jag ville själv som student testa på olika miljöer och programmeringsspråk. Java fick man god kontakt i på högskolan och det var inga problem att köra hemma heller med Eclipse eller liknande. Att testa på C# och andra nya tekniker var dock betydligt svårare och man fick ofta nöja sig med att läsa om det och tänka att "Jaja, man får väl lära sig när man kommer ut i arbetslivet.". Det var först i slutet av mitt tredje år som jag hörde talas om att vi kunde få ut all Microsoft programvara genom MSDN-AA och det tog mig ytterligare drygt ett halvår att rota reda på rätt person på institutionen och sedan få fram loginuppgifter från honom.

  Jag tror det är helt rätt att öppna upp det något och göra det lättare för studenter att komma åt och testa på!

Comments are closed.

Skip to main content