Varför kan ni inte komma till [svensk stad här]?


Jag får ofta frågan varför vi ständigt envisas med att genomföra våra roadshows i Stockholm, Malmö och Göteborg och varför vi inte tar oss ut i resten av landet också och jag skulle därför vilja bjuda in till en dialog.


När jag började min karriär på Microsoft så genomförde jag och Micke Anderberg roadshows i betydligt fler städer men såg ett vikande intresse efter ett par år, om det beror på att vi inte var tillräckligt bra eller något annat skäl har jag inte analyserat (men vi har växt antalet deltagare i de tre största städerna från år till år) och i och med ett minskat antal personer som dyker upp (ofta anmäler sig men inte kommer) så ökar också kostnaderna markant och vi har en begränsad budget för att genomföra dessa evenemang så när vi undersöker och utvärderar vilka städer som är aktuella inför varje seminarier-serie så blir ofta kostnad en avgörande faktor.


Missförstå mig inte nu, vi skulle inget hellre än att hitta en modell där vi kontinuerligt kunde genomföra seminarer i flera av de orter som ve varit i tidigare: Ronneby, Växjö, Linköping, Örebro, Karlstad, Jönköping, Umeå, Luleå, Sundsvall, Visby, Östersund, Borlänge, Uppsala, Gävle, Västerås, Norrköping, Kalmar och nu har jag säkert glömt bort någon i skrivandets stund, ta inte illa upp, det är lite mycket i huvudet.


Problemet som verkar ha uppstått nu är att intresset för att gå på seminarier under en heldag verkar ha minskat, det är högkonjunktur vilket gör att det kan vara svårt att motivera för sin chef en hel dags frånvaro från jobbet, men om du har förslag på hur vi skulle kunna lösa detta så är jag mycket intresserad.


En av våra svenska MVP'er (Patrik Löwendahl) som bland annat hjälper till att driva SweNug (Sweden .NET User Group) och är svensk representant för INETA har också efterlyst kontaktpersoner i svenska städer som skulle kunna hjälpa till att anordna seminarier eller aktiviteter men dessvärre inte fått någon respons. Om det fanns användagrupper i Sverige som kunde agera sammankallande till seminarier och driva en agenda som hade en tydlig koppling till den lokala marknaden så skulle vi mycket enklare kunna resa upp och berätta om vår teknik och produkter.


Om du nu blir upprörd och arg över det här inlägget så hoppas jag att du kan kanalisera den ilskan till någon timmes extra arbete i månaden för att sätta upp ett eller ett par evenemang om året som vi kan hjälpa till att presentera vid, på din ort och tillsammans hitta lokala talare som också vill dela med sig av sin erfarenhet och kompetens. Vill du börja redan idag, kontakta mig eller Patrik Löwendahl (som kan nås via www.lowendahl.net) så ska vi hjälpa till att sätta upp något lokalt, och tänk vad positivt om flera personer i just din ort gör detsamma, då blir ni fler 🙂


Comments (3)
 1. Jonas Lewin says:

  Jag förstår att man vill att ni kommer till just deras stad. Själv har jag som tur är bara 1 timmes bilfärd till en av de städer ni brukar hålla till i.

  Att gå med i någon user group är för mig ett för stort steg. Jag är helt enkelt för lat, och jag har för lite kunskap om vad en user group gör/tar i tid/ ger tillbaka.

  Att motivera för chefen är svårt när man har deadlines. De motiveringarna jag brukar använda är att jag blir mer motiverad efter att ha gått en sådan kurs, även om jag inte kan använda det jag lärt mig direkt efter. Och jag lär mig saker som jag kan använda mig av i flera år därefter, vilket gör investeringen på 1 dag värt det för det företag där jag jobbar.

  Så för att sammanfatta: Det är lätt att fråga om ni inte kan komma hit, men själv är jag för lat för att anordna att ni vill komma hit. Det bästa jag hoppas med att skicka frågan "Kan ni komma till stad X" är att ni lägger in det i någon liten SQL databas och när ni ser att ni har fått tillräckligt många förfrågningar på samma ställe/region, så provar ni och ser om det var tillräckligt.

  Spela gärna in era presentationer, så att ni kan presentera dem på MSDN TV. Det är ju ett medie som verkligen når ut, och jag tittar själv gärna på dem, och skulle helt klart ladda ner hela dagars MSDN Live framträdanden för att titta på, och för att ha att gå tillbaka till. För mig är det mycket lätt att lära mig när jag ser någon presentera det, och det blir lättare att ta åt sig när just du står på scen med dina kodexempel. Att få det på video är något jag verkligen hoppas på. Då kan det till och med tänkas att jag inte hade blivit lika besviken på att jag inte får gå på MSDN Live alla gånger som jag vill, för jag kan ju alltid ta hem det och titta på när jag faktiskt får tid. Kvalitén på filmen i sig behöver inte vara lika överarbetat som era presentationer som ligger där nu. Det räcker med en OK filmad, och tillräckligt bra ljud för att höra vad den i micken säger.

  När jag ändå skriver, så kan jag passa på att efterlysa lite snabba små performance tips som du gärna får flika in, i stil med: Använd stringbuilder för den ger en prestanda på x gånger mer i loopar. Och använder string.IsNullOrEmpty istället för if variable = string.empty / if variable = "", för den ger 4 gånger bättre prestanda och finns med i FxCop.

  Det tar inte många sekunder, men ger nog hälften av utvecklarna något direkt de kan använda sig av, och har fått den andra informationen i bakhuvudet där det kan ligga och gro tills det är dags att använda det på jobbet.

  /Jonas

 2. Micke says:

  Kan det kanske vara så enkelt att vad Microsoft har att erbjuda i dag är… relativt ointressant?

  Vänligen tolka inte detta som ett troll, även om det kan ses så, utan som den uppriktiga fråga det är. För X antal år sedan var det intressant att se någon kunna rita linjer (grafik) på en skärm, några år senare blev RPC känt (i.o.m. NT 3.1), efter det kom revolutionen "NewShell" (till Win95 först, och sedan backported till 3.51). COM blev introducerat i Win95 och blev en "hit" i vissa läger. Efter det kom NT4 med mycket, mycket "nytt" för de som aldrig provat 3.5x. DCOM blev standard, och med "bloatware" Windows 2000 så kom DTS till desktop (till hundratals miljoner användare som aldrig behövde det, eller ens visste om att det fanns där och drog energi).

  Men efter det? AD? Har alltid funkat halvdassigt, och med Vista har jag hört det sägas att det är bedrövligare än någonsin. DAO, ADO, DNA, ja tamejf*n varenda TLA man kan tänka sig som en del stackare hoppat på har Microsoft övergivit.

  DirectX? Microsoft har övergivit ALLA som använder annat än "det senaste" (fast nu är de tvingade att stödja både 10, vilket är försvinnande litet använt) och 9.0c. Cool.

  Så vad finns kvar? Ett försök till en Java-inspirerad emulerad miljö som "hypats" i sex-sju år eller me, och i slutändan visade sig vara bara en Microsoft-inknuten virtuell maskin (*värre* än Java VM, trots .NET’s expanderbarhet i vissa avseenden)? Tror jag det att det blir svårt att inspirera folk att ens besöka er (som du skrev, t.o.m. skippade efter de skrivit upp sig).

  Jag vet inte om detta är "felet" Microsoft söker, om jag är överjävligt kritisk, eller om det är så enkelt att det finns så mycket annat, viktigare, att det inte finns någon anledning att besöka MS’ "attempt-at-happenings". Personligen så är det nog en kombination av allt detta, inklusive "fed up" av säljsnack följt av att MS överger när det mest behövs uppföljning och förbättring, och att *ALLT* är prorietärt och Microsoft ALDRIG följer upp och försöker få äldre grejer att funka (om man inte är idioter som Adobe eller annat med >50% marknadsandel, då går MS t.o.m. in och hackar sönder operativsystemen för att skitprogram ska funka).

  Skulle Microsoft släppa den *behövda* källkoden för att använda "Today’s Hyped Technology X" som enkel C och/eller C++ källkod som använder sig av Win32 API (+ extensioner *när så behövs* – inte bara för att jävlas med folk och *tvinga dem* på pin kiv att köpa Vista) så skulle jag inte bara bli åter intresserad – jag skulle kanske t.o.m. (igen) rekommendera eller bjuda med bekanta.

  Men som det ser ut i dag? Mnja du, Johan, beroende på vilken grupp du/ni inriktar dig/er emot så kan det kanske bli knepigt.

 3. JohanLindfors says:

  Micke, jag var nog otydlig i mitt första inlägg.

  När vi på Microsoft genomför våra egna roadshows så kommer mellan 1200 och 1500 personer på några få dagar, det är en helt ok uppslutning och för mig vittnar inte det om något ointresse av vår senaste plattform, helt tvärtemot vill jag påstå.

  Utmaningen är att det är svårt att få personer i Sverige att skapa egna kompetensnätverk (communitys, user-groups, nätverk) vilket är helt tvärtemot vad andra länder har. Dessa länder har också en annorlunda ekonomisk situation (inte alltid högkonjuktur) så jag tror att vi slagit huvudet på spiken.

  Har du varit på något av våra seminarier Micke, efter varje seminarie gör vi utvärderingar (och läser personligen varenda en) och vi ligger mellan 7 och 7.5 på en skala mellan 1-9, jag tror att vi lyckas ganska bra att motsvara förväntningarna vid dessa aktiviteter. Däremot så är det svårt att under en enda dag lyckas skapa en agenda som intresserar precis varenda utvecklare i Sverige!

Comments are closed.

Skip to main content