Silverlight för MyWebPages StarterKit.


Om du använder MyWebPages StarterKit (och om inte, varför då :)) och också har börjat att skapa lite Silverlight applikationer på silverlight.live.com så har jag nu gjort ett första försök att lägga in dessa applikationer i MyWebPages som en ny sektion.


MyWebPages StarterKit kan du hämta från: www.codeplex.com/MyWebPagesStarterKit


Och sektionen som jag skapat är "attached" till det här inlägget.


Kommentarer mottages tacksamt, det är en del buggar kvar som redan identifierats men inte hunnit fixats.

SilverlightStream.zip


Comments (5)
 1. Jonas Lewin says:

  Hej Johan.

  Jag har tittat lite på de websidor som silverlight länkar till. Jag förstår inte riktigt vad jag ska ha silverlight till. För mig ser det ut som ajax och windows media player. Så det är kanske något att ta upp på någon av dina kommande föreläsningar?

  /Jonas

 2. Erik Cederlöf says:

  Jonas!

  Att du kan köra interaktiva applikationer byggda på .NET-ramverket med en schysst grafikmotor direkt i webbläsaren på både Mac, PC och snart Linux väger tugnt 🙂

  (Flash är populärt av en anledning, trots att den inte alls har lika bra förutsättningar som Silverlight.)

 3. Ken Ekberg says:

  Erik:

  Du kan i dagsläget titta på WMV-klipp i Silverlight. Och se lite enkla animeringar i XAML. Dvs inget utöver det som krävs för att mediabolagen ska nappa.

  (Johan – finns det något vettigt Silverlight-demo att titta på? Det närmsta jag kommit är MindManager (som ändå spelade helt omotiverad video här och där) samt Sprawl-spelet. Allt annat är… nä… kejsarens nya kläder. Inget att se, tycker jag.)

  SL är där Flash var för 5-6 år sedan. I Silverlight 1.1 kommer lite mer matnyttigt, men kollar du vad som är struket ur 1.1-releasen ser du att exempelvis offline- och standalonemöjligheter inte kommer implementeras. Dvs fortfarande fokus på lull-lullet och inte interaktiva applikationer, även om exvis LiNQ kommer implementeras. LiNQ är ju dock bara en wrapper för att förenkla för utvecklaren. MSIL-koden i bakgrunden är ju gamla SELECT-satser. Men detta kanske ändras i .net 4? Vad vet jag?

  Men MS lär vara snabba med sina releaser av SL eftersom de är ute efter Adobe. Och som en blåslampa på Adobe så de gör Flash/Flex/Apollo ännu bättre är ju SL bra för användarna. 😉

  Däremot det där med plattformsoberoende…. Bara kolla här:

  http://download.microsoft.com/download/f/2/e/f2ecc2ad-c498-4538-8a2c-15eb157c00a7/SL_Map_FinalNET.png

  Windows (XP/Vista/2003/2000)

  MacOS X (Tiger och Leopard) på Intel-Macar enbart

  Faktiskt inte mycket till plattformsoberoende. Givetvis kommer SL till gamla versioner av Mircosofts operativsystem men inte till gamla versioner av OS X. Och Linux finns inte med på kartan, så där måste du tyvärr rökt på. Givetvis av förståeliga skäl – MS gör inte Silverlight av välgörenhet. De vill sälja 1) Windows, 2) Utvecklingsmiljön och 3) Öka .net-penetrationen.

  För mig som varit med länge (utvecklat för Win 2.10 och framåt) och blivit lite bitter på MS och deras teknologiska kast (ODBC/RDO/ADO/OLEDB/ADO.NET/LINQ som exempel på db-access) är framtidsscenariot ganska klart. OSX-versionen (och en eventuell Linux-version) av Silverlight kommer släpa efter. Eller vara sämre optimerad. Till slut kommer den försvinna. Vågar man hoppa på tåget i det läget när kunderna kommer köra och få support på appen till 2012?

  Motbevisa mig gärna! 🙂

  (Och ge mig Silverlight 1.1 för OSX 10.3.9 på PowerPC *s*)

  Nu ska jag kolla på SilverlightStream.zip!

 4. cederlof says:

  Ken:

  Oj, jag glömde titta in efter svar tills nu 🙂

  Jag har faktiskt aldrigt testat att röka på ens…. http://www.mono-project.com/Moonlight

  Angående PPC-stöd så vet jag faktiskt inte varför det inte finns… Jag sitter själv bl.a. på en Intel-Mac och tycker att gapet mellan PPC och Intel är så pass stort att frågan är hur många som kommer hålla kvar vid PPC om ett år när SL börjar användas på riktigt. (Nu kanske jag blir halshuggen, jag är en relativt ny macanvändare :S)

  Att kunna skriva SL-applikationer i det språk man vill är en stor fördel för programmerare. Nu stöds många språk av .NET och det är bara att välja och vraka. I Flash/Apollo/Flex känner jag mig aningen begränsad i mitt val…

  Video-stödet i SL tror jag är en riktigt stark egenskap. Bl a att man kan lägga på dynamik ovanpå en video och göra vad man vill med bilden. (Du har kanske sett videoredigeringsprogrammet skrivet i Silverlight? Top Banana – http://silverlight.net/learn/learnvideo.aspx?video=73 )

  Man kan ju lugnt säga att video på nätet har slagit igenom ganska ordentligt de senaste åren.

  Ett bevis på hur kraftfullt .NET-stödet är i SL är deras schack-exempel, där man kan låta Javascript och .NET spela mot varandra med exakt samma kod i ryggen: http://silverlight.net/community/gallerydetail.aspx?cat=2&sort=2#vid40

  Självklart är det inte den minsta välgörenhet det handlar om… men det betyder inte att det inte skulle vara ett bra verktyg 🙂

  Allt gott,

  Erik

 5. cederlof says:

  Ken:

  Oj, jag glömde titta in efter svar tills nu 🙂

  Jag har faktiskt aldrigt testat att röka på ens…. http://www.mono-project.com/Moonlight

  Angående PPC-stöd så vet jag faktiskt inte varför det inte finns… Jag sitter själv bl.a. på en Intel-Mac och tycker att gapet mellan PPC och Intel är så pass stort att frågan är hur många som kommer hålla kvar vid PPC om ett år när SL börjar användas på riktigt. (Nu kanske jag blir halshuggen, jag är en relativt ny macanvändare :S)

  Att kunna skriva SL-applikationer i det språk man vill är en stor fördel för programmerare. Nu stöds många språk av .NET och det är bara att välja och vraka. I Flash/Apollo/Flex känner jag mig aningen begränsad i mitt val…

  Video-stödet i SL tror jag är en riktigt stark egenskap. Bl a att man kan lägga på dynamik ovanpå en video och göra vad man vill med bilden. (Du har kanske sett videoredigeringsprogrammet skrivet i Silverlight? Top Banana – http://silverlight.net/learn/learnvideo.aspx?video=73 )

  Man kan ju lugnt säga att video på nätet har slagit igenom ganska ordentligt de senaste åren.

  Ett bevis på hur kraftfullt .NET-stödet är i SL är deras schack-exempel, där man kan låta Javascript och .NET spela mot varandra med exakt samma kod i ryggen: http://silverlight.net/community/gallerydetail.aspx?cat=2&sort=2#vid40

  Självklart är det inte den minsta välgörenhet det handlar om… men det betyder inte att det inte skulle vara ett bra verktyg 🙂

  Allt gott,

  Erik

Comments are closed.

Skip to main content