Microsoft Virtual PC 2007 och .VHD-programmet


Om du använder virtuella maskiner (vilket är vanligare och vanligare) så kan det vara tid att titta på den nylien lanserade versionen av Virtual PC 2007. Om du inte känner till Virtual PC tidigare så är det ett gratis verktyg för att installera så kallade virtuella operativsystem i en skyddad miljö. Det gör till exempel att du kan ha en uppsättning virtuella operativsystem för att testa så att din utvecklade applikation fungerar på olika versioner av Windows, de som dina användare kommer att sitta på utan att behöva extra hårdvara för alla dessa installationer. Hmm, "utan att behöva extra hårdvara" är kanske ett relativt påstående eftersom de virtuella operativsystemen lagras som stora filer (allt mellan 500 MB och 15 GB beroende på vad som installeras) och när de startas så allokeras en del av ditt primära minne till just den virtuella instansen så det kräver en del RAM också.

För att snabbt komma igång och prova några virtuella instanser har vi också lanserat ett program där vi gör det möjligt att ladda hem några vanliga färdiga så kallade .VHD-filer för vanliga applikationer och operativsystem. VHD-filer är virtuell hårddiskar där operativsystemet och applikationer är installerade.

Idag finns 10 VHD'er tillgängliga och fler kommer. Prova själv!

Länk till Microsoft Virtual PC 2007


Comments (1)
  1. Martin Bring says:

    En sak som kan vara bra att nämna när det gäller Microsoft VPC är möjligheten till "Difference disks".  

    Detta är ett bra sätt att återanvända tidigare skapade VPC:er och på så sätt spara utrymme.

    Man skapar en "grund-VPC" med t.ex. operativet och sedan skapar man nästa VPC med t.ex. Visual Studio som bygger på den första. Sedan en tredje med SQL Server, BizTalk som bygger på den andra o.s.v.

    På detta sätt får man VPC:er-filer som blir mindre i storlek.

Comments are closed.

Skip to main content