Demoapplikation: "The Case"


Jag har letat och funderat efter ett "case" som skulle kunna intressera den svenska majoriteten av utvecklare, vara genuint svenskt och samtidigt inte inkräkta på existerande branschers varumärken, det har varit en relativt lång resa och jag har hoppat fram och tillbaka mellan dalahästar, golfutrustning, skidor, souvenirer och DVD-filmer. Men nu har jag fastnat för ett "case" som åtminstone tilltalar mig oerhört mycket men som dessvärre inte direkt är genuint svenskt. Jag är mycket nyfiken på kommentarer som du har eller något alternativ att bidra med.

Så det här är det "case" som jag tänker mig:

Jag tänker mig ett litet uppstartat företag som vill starta en webbshop för att sälja Xbox-spel och prylar. Deras initiella affärsidé är att snabbt få igång en fungerande e-handelsplats där de över webben kan sälja dessa produkter som en vanlig återförsäljare. Men företaget har också ambitioner på att låta kunder/gejmers registrera sig och sedan sälja sina begagnade prylar mot en viss lite avgift som företaget tar. De ser också möjligheten att starta en mötesplats där gejmers kan träffas och utbyta erfarenheter, dela med sig av tips och tricks och kanske till och med sälja egen-tillverkade spel med XNA.
Ja som du ser så finns det oändliga möjligheter i det här "caset", vilket naturligtvis gör det oerhört attraktivt att leka vidare med. Jag tänker inte hymla med att jag gärna exponerar vår spelplattform som är både oerhört rolig att spela på och också den senaste tiden öppnats upp för utvecklare med XNA så det finns intressanta saker att göra framöver med massor av tekniker. Jag undersöker också internt om det finns några restriktioner i användningen Xbox som koncept för denna applikation, men hittills har jag bara fått positiva gensvar. Det är inte heller så att vi ska sätta denna applikation i drift, vi har inga ambitioner att konkurrera med våra existerande återförsäljare utan bara ha ett attraktivt produktutbud i den här applikationens datamodell och en expansiv lösning som kan växa baserat på nya idéer som kommer antingen från oss på Microsoft eller från dig som utvecklare.

Sammanfattningsvis, jag är mycket intresserad av vad du som utvecklare tror om det här konceptet, observera att det vi ska utveckla i den här demo-applikationen kommer att bli, inte en referens-lösning, utan en demo-applikation som vi kontinuerligt ska vidareutveckla, förändra och hela tiden dela med oss av koden till så att du som utvecklare kan hitta nya sätt att göra saker på.

Intressant?


Comments (5)

 1. Johan says:

  Nja, ja, jo det är ju intressant. Demoapplikationen i sig är ju intressant, XNA är också intressant, tyvärr är blir det hela så mycket mindre intressant i och med att det kostar pengar att både publicera och nyttja dessa XNA spel. Lite löjligt att jag som utvecklare ska behöva betala för att publicera mitt gratisspel… och att jag som användare ska behöva betala för att spela "gratisspel"… men, men, Microsoft kanske lär sig till slut, eller så gör konkurrenterna det långt innan.

 2. Kristofer Liljeblad says:

  Håller också med om att demoapplikationen kan bli bra.

  Du behöver inte betala någonting (annat än din Windows-licens) för att utveckla spel med XNA så länge som spelen körs under Windows, vilket inte är så dåligt, men jag förstår att det var Xbox spel du menade, Johan (antar att det inte är Johan Lindfors).

  Självklart skulle man önska sig att det var billigare (eller helst gratis) att publicera sina spel till XBoxen också. Jag är däremot inte lika säker som du att någon konkurrent kommer kunna komma ut med motsvarande utvecklingsverktyg som XNA Game Developer Studio till sina spelkonsoller för att därefter släppa det gratis.

  Det är också svårt att säga att Microsoft skall "lära sig till slut"… Trots att de tar betalt för många av sina produkter så har de lyckats övertyga stor del av världen att köpa och använda deras produkter. Kanske borde andra lära sig av Microsoft.

  Jag skulle lätt betala 1000:- (eller vad det nu kostar för att kunna deploy’a till Xboxen) till Sony om de kom ut med motsvarande verktyg och bibliotek som XNA fast till Playstation 3. (Vet inte hur svårt det skulle vara för Sony att lyckas med konsttycket att få (i stort sett) samma kod att exekvera både på en PS3 och en PC med rimlig prestanda. Antar att man skulle välja en Java och Open GL lösning i sådana fall).

  ps.

  Ops, nu kanske jag måste köpa en PS3 samt utvecklingsmiljön om det nu finns något likvärdigt!

  Kanske måste köpa mig en Xbox 360 först 😉

  ds.

 3. Johan says:

  Jag vet att själva utvecklingen är gratis om du använder Windows. Tyvker bara det e lite fjantigt att man måste betala för Xbox360+Live+XnaSubscription.. Helt plötsligt e ju inte PS3:an så dyr…

  Men, om ni nu skaa göra en XNA-demo/referens så tycker jag att ni ska porta ett befintligt spel, typ doom, quake, unreal tournament eller liknande å visa hur mkt snabbare det går på en motor från 2007, jämfört med deras pre-melllinuiumplattformar. 🙂

 4. JohanLindfors says:

  Visionen med XNA är betydligt större än vad som än så länge har annonserats, för närvarande kostar det inte bara pengar för dig som vill publicera ditt "gratis-spel" för Xbox utan det som jag personligen tycker är mest synd är att även den person som vill prova ditt gratis-spel måste ha en XNA Creators Club prenumeration. Detta beror på att vi än så länge tvingas dela med oss av projektfiler (alltså kod) som kompileras på en PC-dator och kopieras till Xbox. Precis som utvecklingen alltså.

  Men tro mig, det finns otroligt roliga saker i pipan för framtiden, i sommar kommer det hända en hel del!

  Jag är dessvärre inte insatt i PS3:ans utvecklingsplattform, men det ska bli intressant att se hur Sony matchar vårt befintliga utbud för utvecklare, om de lyckas producera ett ramverk för att utveckla spel både på PC och PS3, och om de överhuvudtaget är intresserade?

 5. Johan W says:

  Jag tycker hela ideen med den här typen av referensapplikation är mycket bra, har ibland på tex MS Live och Devdays saknat ett sammanhang för vissa exempel och därför säkert missat "aha" känslan på en del grejer, men detta borde underlätta detta mycket.

  Så jag ser mycket framemot att få börja kolla på "xbox-shoppen".

  /Johan

Skip to main content