Mage, hjärta, hjärna


Ibland kan jag komma på mig själv med att fundera på alldeles för konstiga saker. Igår kväll låg jag vaken lite för länge och reflekterade över att jag tenderar att agera och ta mina beslut baserat på primärt magkänsla, sekundärt hjärtat och i bästa fall så lägger jag också en del tankeverksamhet bakom. Det här är naturligtvis en sanning med modifkation, men om jag ärligt utvärderar mig själv så är det nog ändå den hierarkin som gäller.

Ok, så det är kanske inte så jobbigt att ha identifierat, men hur skulle jag egentligen vilja ha varit, annorlunda? Använt hjärnan mer än hjärtat? Jag är glad och stolt över där jag är nu, både privat och i arbetslivet så några korrekta val har jag åtminstone gjort på vägen.

Frågan är också om det går att hitta en profil bland framgångsrika personer med en speciell "beslutshierarki", jag antar att hjärnan ligger högre hos dessa individer, vad tror du?


Comments (3)
 1. Jonas Lewin says:

  Är det inte så att vi alla vill och hoppas att det ska vara hjärnan som styr, och tror att alla andra duktiga människor använder hjärnan mer än vi själva?

  Men var får vi egentligen magkänslan från?

  Jo, just det: Hjärnans allra innersta väsen. Och om mitt beslut kommer därifrån så är jag väl ganska nöjd.

  Sov gott i fortstättningen 🙂

 2. Josefin says:

  "Den som är herre över sina passioner är slav under sitt förnuft" – Cyril Conolly

  Att man använder hjärnan när man fattar beslut är väl kanske ofrånkomligt, men beslut som föder framgång kommer ifrån passion och hjärta.

  Du är på rätt väg 🙂

  Kolla in Göran Adléns bok Framtiden är inte vad den brukade vara (årets ledarbok 2005) för mer ideér om vem som kommer vinna.

 3. Du verkar va på rätt spår Johan.. Den som inte tar hjärtat och känslan i sin beslutsprocess får det svårt.

  Jag tror oxå en anledning till konformation i dagens samhälle består i att människor inte vågar lita på den del av hjärnan där hjärtat även bor. Det man ofta menar med hjärna är ju tyvärr ofta att följa i andras fotsår och likt robotar beundra nacken på framförande i dessa strömlinjeformade led:-)

  Kan även jag ge ett boktips :

  http://www.amazon.com/Warrior-Light-Manual-Paulo-Coelho/dp/0060527978

Comments are closed.

Skip to main content