Vad heter “managed code” på svenska?


"Managed code" är kod som kompilerats för att köras i .NET Framework. Det finns många skillnader mellan "Managed code" och "native code". En av skillnaderna är att "Native code" har kompilerats för att köras på en viss plattform, och kallas därför med fördel plattformsspecifik kod. (Vissa har även kallat detta för Win32-kod, men det kan vara missvisande.) "Managed code" å andra sidan är i sig plattformsoberoende - fast körtidsmiljön, .NET Framework eller Mono - är plattformsspecifik.

En annan, kanske viktigare, skillnad är att den som programmerar "managed code" inte behöver oroa sig över minneshantering. Körtidsmiljön tar själv hand om att allokera och frigöra minne vid behov. Detta gör det ofantligt mycket lättare att skriva bra kod, vilket i sin tur innebär färre buggar. Eller i alla fall andra buggar.

Det är till stor del detta som ordet "managed" syftar på: att minneshantering är körtidsmiljöns ansvar och inte den enskilde programmerarens.

Så vad heter då "Managed code" på Microsoft-svenska?

Förvaltad kod.

Jag var inte inblandad i diskussionerna runt den här termen, men jag är rätt säker på att det tog ett tag innan man bestämde sig för den här översättningen. Jag tycker inte att den är strålande, men jag kan inte komma på nåt bättre själv på rak arm...


Detta inlägg publiceras i befintligt skick och innebär inga garantier eller rättigheter i övrigt.


Comments (4)

 1. Pontus says:

  Varken förvaltad (eller hanterad, vilket väl vore det rimligaste alternativet) kod är jag riktigt nöjd med, men de är ändå båda så pass bra att jag skulle kunna förlika mig med båda.

  Körtidsmiljö är jag däremot mer skeptisk till, om inte annat för att det låter klumpigt. Svenska datatermgruppen kallar det exekveringsmiljö eller körmiljö (http://www.nada.kth.se/dataterm/fos-lista.html#f130). Jag tycker båda två är bättre alternativ (med viss preferens för körmiljö, då det känns "svenskare").

 2. Fredrik says:

  Min spontana tanke var "Hanterad Kod", d v s en ganska rak översättning. Inte heller helt lysande kanske, men man kan kanske betrakta det som att koden hanteras av den plattformsspecifika miljön? Om man gör anrop utanför .NET Framework skulle då den koden vara ohanterad.

 3. eutopion says:

  "Förvaltad kod" låter ganska ok, men det kommer nog att ta ett tag innan man vänjer sig.

  Jag fick dock en smärre chock när jag installerade QuickTime i svensk version för några år sedan och först mötte ordet "körtidsmiljö", uppriktigt sagt tycker jag att det låter otroligt illa.

 4. Jonas Lewin says:

  Först och främst: Jag gillar den svenska XP bättre än alla andra svenska windows jag kört. Så: Bra jobbat.

  Körmiljö är enligt mig också ett bättre ord istället för Körtidsmiljö.

  Hanterad kod känns som det bästa svaret på frågan ovan, även om det inte är så lätt att förstå (Jag programmerar .net, fast inte på svenska 😉 ).

  Vad är skillnaden på Hanterad kod och IL kod?

Skip to main content