Vad är skillnaden mellan de och dem?


Det finns de som verkar ha svårt att avgöra när man använder ordet de och när man använder ordet dem. Faktiskt är det ganska enkelt - skillnaden mellan de och dem är samma som skillnaden mellan vi och oss. Om du någonsin är osäker kan du prova att byta ut de mot vi och dem mot oss - det borde klargöra vilket som är rätt.

Dagens lyssnartävling: vilken/vilka av följande meningar är felaktiga? Blir det tydligare om du byter de mot vi och dem mot oss?

1. De ser en bil
2. Dem ser en bil
3. Kameran ser dem
4. Kameran ser de

Skriv svaret på en spårvagnskupong och stoppa kupongen i ett självadresserat, frankerat kuvert. Lägg kuvertet i en brevlåda så får du kanske snart en överraskning i posten.


Comments (3)

 1. Problemet är att de allra flesta i sitt talspråk nästan uteslutande använder formen "dom", vilket gör det svårt att välja rätt (norrmännen har samma problem, har jag noterat). Jag har allvarligt funderat på att gå över till att enbart använda "dom" i skrift, men skoltidens "dom"-förbud sitter fortfarande i ryggmärgen…

 2. Precis – eftersom orden är talspråksmässigt utbytbara kan folk lätt bli förvirrade. Därför tror jag att det kan hjälpa till att ersätta "de" med "vi" och "dem" med "oss".

  Själv tycker jag att det är bättre att folk använder "dom" konsekvent än "de" eller "dem" felaktigt. (När vi senast försökte anställa en svensk lokaliserare lyckades några kandidater diskvalifera sig själva just genom just detta felet.) Det enda problemet med ordet "dom" är att det kan vara tvetydigt i vissa meningskonstruktioner – t.ex. mening 4 ovan. Fast då kan man givetvis skriva om meningen…

  En nära besläktad fråga är "vad i helvete lär dom ungarna i skolan nuförtiden", men jag är inte säker på att jag vill veta…

 3. Utlänningen says:

  Jag minns att man har lärt sig i skolan när man ska använda de eller dem. Men eftersom att man inte var så engagerad så minns man inte vad som sades. Jag har för mig att "dem" används när det handlar om för/till/åt. Ex;

  Han sjöng för dem.

  Vi skrattade åt dem.

  osv

Skip to main content