Vad är skillnaden mellan var och vart?


Här är ännu en sak som irriterar mig - när folk använder orden var och vart fel. För att undvika att irritera mig i onödan, kom ihåg att var anger läge och vart anger riktning.

"Var är vi?" är korrekt. "Vart är vi på väg" är korrekt. "Vart är du" och "var ska du gå?" är fel, fel, fel.

Comments (4)

 1. Wiren says:

  "Vars" då? 🙂

  "Vars är vi på väg?"

  "Vars är vi?"

  //T

 2. <rysning>

  …glad att jag inte växte upp i den delen av landet 🙂

 3. Var ska du gå? I parken.

  Det är fel, utom när det är rätt.

 4. Fair enough, mitt exempel kanske inte var perfekt. Man kan använda "var ska du gå" och tala om läge; jag förutsatte att riktning avsågs. Jag tippar dock på att det är vanligare att folk säger "var ska du gå?" felaktigt.

  Kanske är "var är du på väg?" ett bättre exempel på fel, fel, fel. Man skulle dock kunna argumentera att det kan röra sig om läge ändå. "Vart är du på väg?" -"Till Göteborg". "Var är du på väg till Göteborg?" -"På tåget".

Skip to main content