Vad är skillnaden mellan före och innan?


Här är nåt som jag stör mig ofantligt på - när folk använder orden före och innan fel. För att undivka att irritera mig i onödan, kom ihåg att till skillnad från före kräver innan ett verb.

"Före klockan fem" är korrekt. "Innan klockan slår fem" är korrekt. "Före klockan slår fem" och "innan klockan fem" är fel, fel, fel.


Comments (9)
 1. Ännu värre känns det när "de" och "dem" används fel. Det kryper under skinnet och man grinar illa.

  Jag skyller på lärarna i skolan. Man tycker väl att de borde värna om språket men det verkar som om de glömmer bort det. Snart blir det säkert okej för dig att använda snygga slanguttryck i Windows.

  "Tjabba Jesper! Gött att du lirar Windows, kolla in alla spejsade prylar vi fixat i den här verran!"

 2. De & dem är också bra. Ärligt talat, hur svårt är det att få det rätt?

  Ang. slanguttryck i Windows, inte en chans. Däremot kommer Longhorn bara att skeppas på Göteborska. "Tjabo – klicka på Denna datorn, annars får du bonk!"

  Office å andra sidan ska lokaliseras lite längre österut. De har redan börjat fila på terminologin – http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,565758,00.html.

 3. Själv har jag ingen aning om hur det kan vara svårt. Man hör ju faktiskt, tycker jag, när det blir fel. När man skriver har man ju dessutom lite mer tid på sig så då borde man ju hinna testa sin mening innan den "publiceras" (publicera är ett verb!).

  Du skulle bara våga…

  Hu, det där lutar ju åt helt fel håll. Dessutom påpekas det ju att de inte förstår varandra om de kommer från olika platser. Hur lätt blir det om lokalisering ska finnas för alla undergrupper av språket?

  Själv lever jag i skräck hela tiden – väntar på den dag då Lunarstormspråket blir allmängiltigt och då jag inte längre kan hoppa på de som inte skriver så att man förstår. För aldrig i denna värld kommer jag att förlika mig med det språket.

  P.S. Du borde väl inte vara uppe vid den här tiden! D.S.

 4. Folk läser för lite. Och att läsa inlägg på lunarstorn, idg.se, bikt.se eller ens här räknas inte som läsning.

  Uppe nu? Varför inte? Klockan är bara tre på eftermiddan här i Seattle.

 5. Där har du helt rätt. Böcker, det borde vara tvång på att man ska läsa minst fyra böcker per år.

  Just det, då sover man! Själv är jag ju uppe helt rätt tid på dygnet, halv ett på natten. Det är nu jag programmerar som bäst. Fast du kanske är en sådan där underlig människa som arbetar på dagarna och sover på nätterna?

 6. Tja, arbetar… man måste ju finnas på plats under dagtid, ibland tittar Bill & Steve förbi när de har några lokaliseringsfrågor…

 7. Hehe, det blir väl så när man har ett riktigt jobb.

  Verkligen? Kikar de förbi ofta? Jag har alltid undrat hur mycket Bill har med Windows att göra numera. Knackar han ens kod? Skulle vara skoj att prata med honom om hans syn på programmeringen nu. Stod inte så mycket om det i boken, även om han har väldigt många framtidsplaner så känns det som om det inte blir han som förverkligar dem så som han en gång gjorde.

 8. Jag har jobbat här i Seattle sen förra sommaren och jag har bara sett Bill på hyfsat nära håll en gång, i en av kafeterierna här. Precis utanför min byggnad finns en lite gata, och på andra sidan gatan finns fotbollsplan, baseball-fält, beachvolley-grop och lite sånt. Då och då när jag är på väg hem ser jag att nån höjdare landat med med helikopter, fast jag har hittills inte stannat och kollat vem det är.

  En lite kul grej är att alla nyanställda måste gå till en NEO, New Employee Orientation. Det tar en dag och det är mycket med att fylla i blanketter och lära sig om förmåner & sånt. NEO körs varje måndag, och varje gång kommer nån höjdare in och snackar några minuter. Under min NEO var det ingen kändis, men när min finska kollega började kom faktiskt Bill själv in, körde lite pep talk och svarade på lite frågor. Han var hyfsat cool tydligen, rätt avslappnad men väldigt väl påläst.

  För några år sen när jag arbetade i Dublin kom Steve på besök. Han gav ungefär samma intryck, fast kanske något mer… energisk.

 9. Bill verkar ofta väldigt påläst tycker jag. Har aldrig sett honom "live" eftersom hans framträdanden inte är på tillgänglig mark. Jag ser däremot ofta inspelningar av tal och liknande – där har han alltid ett visst flyt. Möjligen att jag stör mig lite på hans sätt att hålla armarna/händerna.

  Steve verkar vara en spralligare typ – åtminstone på scen. Å andra sidan så vet jag inte att jag sett honom i så många, för mig, viktiga sammanhang. Han är väl mest frontfigur inom vissa väldigt speciella områden. Kanske.

  Skryt nu inte för mycket på din arbetsplats. Må så vara att jag inte har tillgång till så många sportanläggningar eller en kafeteria, men vill jag ha friskluft kan jag gå ut på balkongen och förfriskningar finns i kylen!

  Men trots att jag inte är särskilt intresserad av att utöva sportsliga aktiviteter och trots att kycklingmackorna inne i samhället är godare än mina frallor, så är det lite surt att veta hur bra många andra har det på sina arbetsplatser. För jag antar att du inte själv måste dammsuga din arbetsplats.

Comments are closed.

Skip to main content