Vad betyder am och pm?


Jag kollade precis loggen som visar hur folk hittar hit, och av nåt skäl leder sökningar som "vad står am och pm för" och "vad är am och pm" hit. Jag har ingen aning varför, men det är la bara för mig att acceptera mitt ansvar.

Så här är det:
AM är en förk.ning av Ante Meridiem. Detta är latin; Ante betyder "före" och meridiem betyder "lunchdax". AM betyder således förmiddag.
PM är en förk.ning av Post Meridiem. Fortfarande latin; Post betyder "efter", av vilket vi får betydelsen eftermiddag.

När jag var en liten grabb kom jag ihåg att AM kommer före PM eftersom A kommer före P i alfabetet. Jag lärde mig också skillnaden mellan höger och vänster genom att Högerhanden är Hälsningshanden. Jag är fortfarande osäker på vad vänsterhanden är till för. Min pappas gamla telefonnummer hade nåt att göra med julafton, ingenting och Skvättens födelseår. Sjuans spårvagn går förbi sjukhuset, men fyrans går inte förbi farmors hus. Det var nån ramsa om Viskan, Ätran, Lagan och Nissan också, men det där kunde jag aldrig komma ihåg.

Hoppas att detta hjälper någon.

Comments (2)

  1. jonas says:

    Det här var 2 väldigt bra knep för att komma ihåg. Sjysst!

Skip to main content