Digitala verktyg för 40-åringar


Jag skrev senast om Digitala verktyg för min 10-åring och hur vi har börjat jobba med delad OneNote med hennes lärare för skrivläxorna och att vi bland annat börjat använda MovieMaker så smått. Idag skall jag berätta om en upplevelse med digitala verktyg för 40-åringar.

Jag har haft förmånen att lyssna på många inspirerande lärare under våren och Daniel Johansson, Idrottslärare på Väsby Nya Gymnasium, lockade mig att förnya den obligatoriska tipspromenaden på midsommar. Jag kände att det var dax att bli mer digital mitt i hembygden!

Jag gjorde som vanligt ett sånghäfte med hjälp av Publisher, det enklaste sättet att göra snygga flersidiga häften som är lätta att få korrekt utskrivna. På baksidan av sånghäftet hade jag en QR-kod som var första steget i utmaningen. Trodde jag. Men första steget i utmaningen blev istället att berätta vad en QR-kod är och hur man gör för att läsa av dem med hjälp av sin mobiltelefon.

Jag fick en påminnelse om att teknik som känns som självklar för mig absolut inte är det för alla. Men jag tror att alla tyckte att det var kul med en lite annorlunda midsommartävling och de antog utmaningen.

Så här var min midsommartävling var upplagd

1. Avläsning av QR-koden på sånghäftet (länkade till en film på Youtube)

2. Filmen visade vilken utmaningen var och hur de blev godkända (Utmaningen var uppsjungning av en viss refräng till en sång, som sjöngs under festen, för de större barnen som var med. 9-åringen och 10-åringen tyckte att det var väldigt roligt att vara "kontrollanter" för alla vuxna.)

3. När uppsjungningen var godkänd fick de läsa av en QR-kod som barnen hade och den ledde till en onlinefrågesport som var 15 frågor på tid.

Jag gör ofta skattjakter och tycker att det är roligt. Nu när jag skulle göra det digitalt fick jag tänka till lite på hur jag praktiskt skulle genomföra det och vilka verktyg som skulle användas.

Så här gjorde jag

1. Frågesporten gjorde jag på www.royalquiz.se, en site där man kan logga in och skapa sina egna frågesporter gratis. Det finns säkert fler liknande tjänster. När man är klar med frågesporten får man en direktlänk till den. På sånghäftet fick man sedan skriva upp hur många rätt och hur många poäng man fick. 

2. Filmen med utmaningen skapade jag med hjälp av MovieMaker och jag använde bara texter som rullade, en stillbild med text och en inspelning av min röst. Spela in ljud och video kan man göra inbyggt i programmet med ett headset och om det är film med en webkamera. Jag har en kamera inbygd i min laptop som jag har använt. Jag publicerade filmen på Youtube och även där får man en direktlänk till filmen. Man kan göra filmen privat om man inte vill att den skall gå att söka på.

3. För att göra QR-koderna använde jag tag.microsoft.com som är väldigt enkelt sätt att skapa QR-koder. De QR-koder jag skapde var helt enkelt en länk till frågesporten respektive utmaningen.

4. För att läsa en QR-kod behöver man en smartphone med en QR-kodläsare. Det finns många att hämta för olika typer av telefoner, Windows Phone, telefoner med Android-operativ och iPhone. Microsoft Tag är en bra app som finns för alla och är gratis. Sök efter den på Marketplace, AppStore eller Android  Market.

Teknikerna som jag använde liknar det som Daniel Johansson gjorde när han hade en stadsvandring i Gamla Stan i Stockholm med sina gymnasieelever. Stadsvandring kanske inte låter så kul, men han hade utformat det som "Mission Impossible" med filmer och ledtrådar som verkligen engagerade deltagarna. Vi var med och filmade och när filmen är färdigredigerad kommer vi att lägga ut den på vår hemsida och på Microsoft Skola på Facebook .

Om ni gör roliga skattjakter eller annat med digitala verktyg för era elever (eller andra över sommaren) berätta gärna om det för mig eller skriv en kommentar.

/Malin (förälder, pysslare och marknadsförare på Microsoft)

Comments (0)

Skip to main content