Digitala verktyg för min 10-åring


I min dotters skola använder man nästan inte datorer alls. Det tycker jag är lite tråkigt för jag tror att förmågan att hantera en dator är en grundläggande kompetens som alla barn och ungdomar behöver, men framförallt så tror jag att barn med hjälp av roliga pedagogiska program kan lära sig mycket.

Som exempel har min häst- och ridintresserade dotter spenderat åtskilliga timmar med Svenska ridsportsförbundets hästkunskapsspel, och det är mycket roligare att titta på istället för pappren med motsvarande information som kommer med hem från stallet. Den roliga inramningen av kunskapen gör att hon håller koncentrationen uppe under längre tid och repeterar fler gånger. Det är klart att hon då kommer ihåg det bättre.

Nu har vi börjat jobba mer digitalt hemma och gör bland annat skrivläxorna på datorn. Det har vi strukturerat så att min dotter loggar in på sitt Windows Live-konto och går in på sin SkyDrive.  Där har hon en mapp för läxor och i den mappen finns bland annat en OneNote-anteckningsbok. Där skriver hon sina uppgifter och så har hon anteckningsboken delad med sin lärare.

Det är klart att man skulle kunna maila dokument till läraren, men det är väldigt smidigt att dela dokumentet istället. Läraren får en länk och går direkt in i anteckningsboken, läser på skärmen och gör eventuella kommentarer direkt i det delade dokumentet.

        

Det här är den allra enklaste formen av samarbete som är snabbt att komma igång med. Fler tips på hur man gör det finns i ett tidigare blogginlägg av vår lösningsspecialist Helena.

 

Vi har även börjat att använda MovieMaker för att göra filmer. Jag använde det själv för att göra en kort instruktionsfilm på jobbet och blev förvånad över hur kul det var 🙂

 

/Malin (förälder och marknadsförare på Microsoft)

Comments (0)

Skip to main content