Matematikbiennalen 2012 med temat Matematik i kulturens tecken


2600 entusiastiska matematiklärare intog Umeå under 2 dagar i januari för att mötas och bli inspirerad av varandra. Universum som var mötesplatsen på Umeå Universitet där gavs det seminarier om allt. Det fanns seminarie om utomhusmatematik, matematik är överallt, geometri med snöre, varför är Kina bäst?! Inte minst var biennalen besökt av skolminister Björklund vilket fick tuffa frågor av moderatorn Sverker Olofsson. Att datorn i matematikundervisningen har en väg att vandra var tydligt. Men vilket intresse det var från lärarna när det gällde TabletPC, Onenote och inte minst Mathematics Microsofts egna grafräknare.

Helena Kvarnsell, lärare från Björknässkolan i Nacka och Jerker Porat, lärare från Karlsängskolan i Nora demade hur IKT kan användas i matematikundervisningen. Helena visade bl.a. hur hon använder Onenote i t.ex. decimaltalsundervisningen. Jerker använde Excel och har en fondtävlingen med eleverna där även samhällskunskapsläraren är involverad för att bl.a. förklara varför Japan fonderna går ner när en tsunami kommer in över landet. Intresset var stort och våra duktiga pedagoger hade en strid ström med matematiklärare som ville lära sig mer om hur IKT kan integreras i matematik undervisningen.

På plats i montern så fanns även John Kåberg, projektledare från KTH för Mattecoach samt Sophie Thorsell, projektledare från Linköpings Universitet för Mattecoach. De skapade stort intresse från lärarna för sin tjänst där elever för stöd och hjälp med matematikläxorna i hemmet. Måndag t.om torsdag mellan 17.00-20.00 guidar lärarstudenterna på KTH och LTH eleverna till att finna svaret. Initiativet drogs igång av Microsoft tillsammans med Uppsala Universitet och Uppsala kommun men har spridit sig till även andra kommuner. Några av dessa är Borlänge, Falun, Älvkarleby, Valdemarsvik och Stockholm.

Efter att ha varit med och sett glädjen i mötet mellan alla dessa lärare, hur de verkligen uppskattar att få denna fortbildning så är min undran, varför måste biennalen bara arrangeras vartannat år? Detta delade av kunskap behövs varje år om Sverige skall bli en supermakt i matematik. För en sak är säker….lärare vill lära av andra lärare!


Comments (0)

Skip to main content