Mot gem, för en framtid i synk!


Det kan vara något av det svåraste som finns, att kommunicera och samarbeta med andra människor. Det är en ren konst som man förhoppningsvis blir bättre på ju längre man utövar den. Frammarschen av IT sägs underlätta denna konst, men är det verkligen så? Med mejl försvinner alla nyanser och det blir lätt missförstånd, jag upplever ofta att jag måste vara extra tydlig och på gränsen till övertydlig för att få fram det jag vill. Det finns fördelar också, utan tvekan. Att sprida information har aldrig varit så lätt!

Tala med ungdomar på ungdomars vis

När jag är ute på skolor och kommuner hör jag gång på gång att ungdomarna inte mejlar. Det är för långsamt och gammalmodigt. De vill ha snabb kommunikation och chattar och smsar. När jag var yngre hade jag en period då jag inte gärna gjorde väsen av mig. Jag behövde ibland längre tid på mig för att bearbeta och analysera frågor. Ibland ville jag bara inte riskera att jag svarade fel och undvek därför att räcka upp handen. Då fanns inte chatt. Bakom datorn känner man sig modigare och det är mer ok att ta någon minut längre på sig att svara. Ser man lärarens onlinestatus i mejlet kan man ställa de frågor man har direkt på chatten, och man vet att det bara är vi två som ser det. Snart så kanske man har byggt upp den trygghet och det mod man behöver, och nästa gång vågar man kanske fråga i klassrummet. 

Chatt, mejl och onlinestatus i inkorgen för Live@edu       

Kampanj mot gem!

Jag har startat en personlig kampanj mot bifogade filer. Det är helt enkelt så att jag har fått nog av olika versioner av samma dokument som skickas hit och dit och att inte ha någon ordning på dokument. När man väl behöver det har det ofta försvunnit i det svarta hålet som inkorgen är. Istället har jag fått två nya favoriter. Om jag vet att vi ska jobba mer framöver med dokumentet, så skapar jag det online och bjuder in dig. På så sätt kan vi samarbeta, till och med i realtid om vi skulle vilja (överkurs?), och vi kan vara säkra på att vi pratar om samma sak, då vi utgår från precis samma dokument. Om jag däremot ska dela med mig av till exempel en presentation så skickar jag en länk till en yta där den ligger, på så sätt kan jag ändra i presentationen och vara säker på att du använder den senaste versionen.

Dela mera! Så här ser det ut när man gör det med Office i webbläsaren

Ett till ställen att logga in på?!

När det kommer nya IT-lösningar för samarbete och kommunikation brukar det ofta innebära ett nytt användarnamn, ett nytt lösenord och ett till ställe att lägga bland favoriterna (och på minnet). Men det här stämmer inte alltid. Många tjänster som tillhandahålls idag gör det möjligt att aktivera något som kallas Singel Sign On (SSO), på svenska enkel inloggning. Då behöver man bara logga in på ett ställe till en tjänst, till exempel skolportalen, så loggas man automatiskt in på allt annat man använder. Detta är en lösning som bland annat finns för vår tjänst för mejl, chatt, lagring och samarbete med dokument, Live@edu. Det finns dessutom en koppling i Office-programmen (PowerPoint, Word, OneNote, Excel) som gör att man kan jobba med sina dokument precis som vanligt på datorn, men spara dem till en yta där man kan dela med sig av dem och alltid kan komma åt dem var man än är, via Internet. Oavsett om man använder sin vanliga dator eller inte!

Spara direkt från PowerPoint till din personliga lagringsyta eller delningsyta (m.h.a. SkyDrive som ingår i gratistjänsten Live@edu)

Har du några bra kommunikations- och samarbetstips?

/Eva Pethrus

 


Comments (0)

Skip to main content