En duktig ledare är förutsättning för att höja kvaliteten!


Om några veckor – på Kvalitetsmässan i Göteborg – delas för första gången ett pris ut till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet och Microsoft; och i skrivande stund arbetar vi som sitter i juryn med att läsa alla de personliga nomineringar som kommit in.

Det är ett fantastiskt roligt arbete! Jag blir alldeles varm i hjärtat av att så väldigt många tagit sig tid att formulera vad just deras skolledare gör som gör att arbetet på den skolan präglas av kreativitet, gemenskap och skolutveckling. Ur dessa nomineringar stiger bilder fram av arbetsplatser runt om i Sverige där både lärare och elever trivs och utvecklas och där en tydlig, lyssnande och närvarande ledare lagt grunden för ett innovativt arbetssätt.

Så det är ett grannlaga arbete att välja ut några finalister, vilket är det första steget. Dessa finalister utses under nästa vecka och den 17 november kommer sedan priset delas ut till den person som blir Sveriges mest innovativa skolledare 2011.

Visste jag det inte förut; så ger mig dessa nomineringar svaret – det är så väldigt viktigt med goda ledare. Och därför blir jag inte heller förvånad när jag läser den tio-i-topp-lista över de mest valda seminarier som Kvalitetsmässan just publicerat – det goda ledarskapet är ett populärt ämne i år.

Om du kommer att vara i Göteborg under Kvalitetsmässan 15-17 november hoppas jag att du stannar till i Microsofts monter och pratar med oss som jobbar med skola och högre utbildning, men också med vår partner Learnit24. Detta företag arbetar med att stödja både lärare och skolledare i deras vilja att utveckla sin skola och arbeta innovativt. Och även om vi ibland kan tycka att gott ledarskap är något som är medfött – så visar Learnit24 med sitt arbete att gott ledarskap också är något man öva sig på och bli bättre och därmed utveckla verksamheten i skolan.

Om skolledaren står för ett viktigt ledarskap för hela skolan – så är läraren en minst lika viktig ledare för sina elever. Och just den lärare som vågar ta risker i sin roll, kliva utanför de givna ramarna och utforska nya marker med sina elever – den läraren är verkligen en stark och innovativ ledare. En sån lärare är vinnaren av årets Guldäpple – Marie Andersson på Eskelhem skola på Gotland.  Jag vill verkligen gratulera Marie till det fina priset hon fick den 1 november – men kanske ännu mer gratulera hennes elever. Marie leder sina elever på en ständig upptäcktsfärd i ett arbetssätt som är innovativt och kännetecknas av en hög kvalitet.

/Joke Palmkvist


Comments (0)

Skip to main content