Alla dagar är en lärardag!


Den femte oktober är den internationella lärardagen – en dag instiftad av Unesco redan 1994 och till för att hålla fram denna viktiga yrkesgrupp och vilken betydelse de spelar i så mångas liv. Jag hoppas många lärare fick kramar och fina kort igår – men jag hyser en liten misstanke om att det var fler svenskar som firade kanelbullen den fjärde oktober än lärarna den femte.

Därför tycker jag att vi kan kosta på oss att uppmärksamma lärare lite fler dagar på året, så idag – den 6:e oktober - vill jag särskilt lyfta fram alla de lärare som nyfiket utforskar datorns möjligheter, funderar på hur den kan användas i undervisningen och därmed bli ett kraftfullt verktyg i skolarbetet.

Så jag börjar med att Helena Kvarnsell på Björknässkolan i Nacka som igår nominerades som en av tre finalister  om Guldäpplet. Detta stipendium delas ut en gång per år av föreningen Datorn i utbildningen. Alla tre finalister är säkerligen värdiga vinnare – men eftersom Helenas klassrum är det enda jag har varit i, kan jag bara reflektera kring detta. Helena har tagit en av Microsofts standardprodukter – OneNote – och gjort det till ett värdefullt verktyg för sina elever och för henne själv. Att få höra Helenas elever berätta om hur viktigt det är för dem att de kan ta del av hennes planering och hennes anteckningar i samma sekund som hon skapat dem, är fascinerande men också så självklart – varför jobbar inte alla lärare så?

Jag tänker också på Kara Barker-Åström och Roger Lister från Viktor Rydbergs Gymnasium som håller på att förbereda sig på att åka till Washington D.C. i USA – i våras blev två av Sveriges mest Innovativa lärare, och gick sedan vidare till att bli Europas mest innovativa lärare. Nu ska de alltså träffa lärare från hela världen och visa hur de använder datorn som ett verktyg för kritiskt tänkande i sin kurs om brottsplatsteknik.

Till sist vill jag berätta om en grupp av lärare på Fröslundaskolan i Eskilstuna – den skola i Skandinavien som är först ut med att använda en lösning som heter Multipoint Server 2011. Genom att koppla flera skärmar till en dator, kan eleverna jobba var för sig , men ändå utnyttja kraften i samma dator. Den här lösningen gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt ge fler tillgång till datorer och lösningen är enkel att underhålla. Eskilstunas skolchef Tony Lööw fick höra om lösningen och såg den som en möjlighet att snabbare öka datortätheten i kommunens skolor.

Men det är inte det som är intressant – utan vad som händer när lärarna började fundera på vad som händer när eleverna kan interagera med varandra i lösningen. De funktioner som finns i lösningen triggade omedelbart diskussioner om nya sätt att arbeta på och en experimentlusta. Det ska bli spännande att följa Fröslundaskolan – t ex genom Lotta Larssons blogg.

När du nästa gång träffar en lärare som du tycker använder datorn på ett bra sätt – ge personen en kram; men ännu hellre – tryck på en ”gilla-knapp” och dela med dig. Alla dagar kan vara lärarnas dag!

/Joke Palmkvist


Comments (0)

Skip to main content