IoT for deg og meg


En av de tingene vi hører mye om er IoT (Internet of Things). Ikke alle har muligheten, og jeg vil vel kanskje legge til; gleden, av å jobbe med dette på jobben. Men hvis du er som meg, sitter foran maskina stort sett så fort muligheten byr seg - hvorfor ikke da plukke opp en hobby som kan gi mye glede i tillegg. Personlig elsker jeg å lage ting - for mitt vedkommende er det blitt slik at jeg klør i fingra og prøver hele tiden å finne på noe å lage. Om det er et snekker prosjekt i huset eller sette meg ned og lage en tegning spiller ikke så mye rolle. Dette førte til at for noen år siden når det begynte å dukke opp flere og flere muligheter for å lett komme i gang med å bygge elekroniske og gjerne da digitale enheter som i tillegg kan styres med software jeg selv kan skrive, så fikk denne kløen en ny retning. Tilbake til mine yngre dager har jeg alltid vært nysgjerrig og i Commodore 64 tidene gjorde vi mye rart med maskinen, lodda på ting på chippene som ga ny funksjonalitet. Lærte mye, gjerne også på den dyre måten; ved å ødelegge ting.

I dag har vi veldig mange plattformer som gir oss abstraksjoner på elektronikk hvor vi da ikke trenger å tenke på detaljene i elektronikken. Vi har ting som LEGO Mindstorm, Flotilla som virkelig gjør at vi kommer raskt igang. Hvis man ønsker litt mer og kanskje til og med bruke C# for koden sin, så har man .NET Gadgeteers. Det finnes utallige andre løsninger også, som Arduino og Arduino Micro, hos SparkFun finner vi også Blynk platform. Det fine med alle disse, og hele poenget med IoT, er at de er relativt lette å kople til internett og kan da styres eller rapportere sin status over nettet. Raspberry PI er jo også noe en ikke skal glemme i å måte, her får man noe som er nærmest som en fullverdig PC og man kan sette på såkalte Hats for å gjøre litt mer spennende ting. Et produkt som jeg ikke har rukket å leke med er Raspberry PI Zero, en langt langt mindre versjon - fysisk, men fremdeles veldig kraftig. For egen del etter noen år med leking med dette og etter en intern hackathon ble jeg gjort oppmerksom på en del andre morsomme plattformer. Den som stakk seg mest ut var Espressifs ESP8266 - dette fikk meg til å kaste alt jeg hadde holdt på med og fokusere all energi på denne. Dette er en såkalt System on Chip, hvor alt er integrert i chipen og systemene kan derfor bli veldig små - fysisk. Jeg har skrevet en blogpost om denne her som gir mer detaljer om min egen reise. Kortversjonen er at for under et par dollar får man en liten chip med inntil 160MHz CPU og 512MB flash, samt innebygd WIFI. Les posten min og lær mer. Min kollega; Pedro Dias har også skrevet en oppfølging i forhold til å få lavt strømforbruk på disse - noe som er en av de geniale tingene med denne platformen. Denne finner du her.

Personlig har jeg totalt “geeked out” på dette, og en av de tingene jeg har fokusert mye på er å optimalisere arbeidsplassen jeg har. Dette er rett og slett for å få mest mulig tid når jeg først har tid i en ellers hektisk hverdag. Jeg har blant annet laget meg en loddestasjon som gjør livet enklere som jeg har skrevet en detaljert gjennomgang av hvordan jeg bygde her.

En av de tingene som jeg skal jobbe med for mine dingser fremover er å kople de opp til nettskyen, da naturlig nok vår egen nettsky; Azure. Det flotte med alle løsningene nevnt over er at benytter seg av standardiserte kommunikasjonsprotokoller som støttes i Azure. Som oftest finner man støtte for MQTT men også hos noen også AMQP. En av de tingene jeg vil se nærmere på er å benytte slike ting som IoT Hub for lett å kunne administrere enhetene. Og ikke minst, hvordan kan visualisere ting på en god måte med bruk av Power BI, med annonseringen av Power BI Embedded kan jeg nå lage meg en egen Web applikasjon med visualisering direkte her som konsumerer informasjon direkte fra IoT Huben jeg vil sette opp. Da kan vi begynne å se på trender og kanskje slenge inn litt Machine Learning i det hele.

Min kollega Pedro har allerede gjort mye spennende her også med sin Benny; connected plant.

 

Kom i gang allerede i dag!! Ingen grunn til å vente, prisnivået og enkelheten med å få gjort ganske avanserte ting er på plass.

 

Comments (0)

Skip to main content